Teksti: Vilma Tyrylahti

Kuvitus: Miisa Mustonen

Milloin opiskelija saa lomailla? Ei yleensä ainakaan kesällä.

Kesällä tilanne on lähes kaikilla opiskelijoilla sama: rahaa pitää saada, sillä Kelalta ei liioin tukia heru. Jotkut nappaavat oman alan duunipaikan koko kesäksi, jotkut palaavat joka kesä samaan minimipalkan aspaduuniin.

Eipä lomailuun jää aikaa lukuvuoden aikanakaan. Noppia haalitaan hiki hatussa naurettavan pientä opintotukea varten, jonka lainaosuutta ei korkojen noustessa kehtaa edes nostaa. Todelliset menestyjät muistavat käydä myös verkostoitumassa opiskelijatapahtumissa, sekä toimia aktiivina vähintään viidessä eri järjestössä.

Ei siis ihme, että opiskelijat uupuvat, kun suoritusten hittiputki jatkuu tauotta läpi opiskeluajan. Töihin pitää päästä aina seuraavana kesänä ja sitä seuraavana, jotta voisi maksaa sen 20-neliöisen yksiön sika kalliin vuokran ja syödä jouluun asti jotain muutakin kuin makaronilaatikkoa.

Jos sattuu niin, että kesäksi ei töitä saa, uhkaa opiskelijaa taloudellinen ahdinko. Valitettavan usein “valintamme ei tälläkään kertaa kohdistunut sinuun”, vaikka kyseessä ei olisi edes oman alan työpaikka. 

Mistä rahat kolmeksi kesäkuukaudeksi olisi tällöin tarkoitus saada? Toki opintotukea voi nostaa kesälläkin, mutta silloin tukikuukaudet tulevilta talvilta kuluvat. Säästöihin, toimeentulotukeen tai opintolainaan voi myös turvautua, mutta näin ei kyllä opiskelijan taloudellista tai henkistä ahdinkoa helpoteta.

Missä on opiskelijoiden oikeus lomailla ilman rahahuolia? Voisiko aidon loman puute olla yksi syy opiskelijoiden mielenterveyskriisiin ja valmistumisten myöhästymiseen? Mitä käy nyt, kun opiskelijoita uhkaa valtaisat leikkaukset? Siinäpä Orpolle mietittävää seuraavaksi neljäksi vuodeksi.

Tämän vuoden toinen Groteski on loma-Groteski. Se on tarkoitettu lehteiltäväksi laiturilla järven rannalla tai riippumatossa metsän siimeksessä, kun upeiden kirjoittajien teksteihin on todella aikaa uppoutua. Ota siis aikaa itsellesi, ja rentoudu röyhkeän, riettaan ja relevantin opiskelijajournalismin äärellä – vaikka edes kymmeneksi minuutiksi siellä tunkkaisessa taukohuoneessa.