Teksti: Antti Putila, Akseli Rouvari, Leo Taanila ja Emma Viitanen

Kuva: Rosa Lehtokari

Groteski testasi vegaanisen Hulk-lihamurekkeen valmistamista. Katso alta resepti, jolla teet taatusti vaikutuksen kevään juhlissa.

FB KOKIT -Facebook-ryhmässä julkaistu kuva Hulk-aiheisesta lihamurekkeesta oli jäänyt kummittelemaan testiryhmän jäsenten mieleen. Tätä reseptiä oli kokeiltava. Groteskin versiolla murekkeesta pääsee nauttimaan täysin vegaanisena, joten se sopii monenlaisiin ruokavalioihin.

Seuraa alta vaihe vaiheelta, miten syntyy juhlapöydän tähti, Hulk-vihamureke!

Ainesosat:

Vihamureke:

valitsemasi reseptin mukaan

Hulk:

aimo annos (noin 2 dl) vegaanista majoneesia

30 ml vihreää elintarvikeväriä

n. 100 g mustaa pastaa (tuuheille hiuksille hieman enemmän)

kourallinen manteleita (Hulkin hampaiksi)

vegaanista fetaa tai mozzarellaa (Hulkin silmät)

(mikäli haluat Hulkille erillisen nenän, esim. puolikas herkkusienen lakki voi toimia)

Tarjoiluehdotus: Täydennä ateriaa lasillisella virkistävää Monster-energiajuomaa ja hyppysellisellä tuoretta basilikaa. Varaudu jälkihoitoon pussillisella Samarin-hedelmäsuolaa.

Ohjeet:

  1. Valmista vihamureke valitsemallasi reseptillä. Testiryhmän valitsema resepti sisältää linssejä, jotka pitää ensimmäisenä sopeuttaa tahnaksi teho- tai sauvusekoittimella – moisia ei isännän keittiöstä löydy, tyydymme haarukkaan. Tämä Hulk tehdään käsivoimin, rakkaudella. Reseptiä noudattaen lisäämme joukkoon myös runsaan lorauksen Poppamiehen savuaromia, jonka haju täyttää asunnon. Keuhkoja alkaa kirvellä, on pakko avata ikkunat. Asunnon vuokralainen raportoi seuraavana iltana, että astianpesukone haisee yhä savulle.
  1. Muotoile vihamassasta kasvot. Kaiva silmille ja suulle kuopat, muista myös jättää otsakiehkuroille tilaa. Nenän voit joko muotoilla itse tai laittaa paikalle esimerkiksi puolikkaan herkkusienen lakin. Nosta Hulk uunin keskitasolle 250 asteeseen ja anna paistua 15 minuuttia. Valmista samalla kuorrute sekoittamalla väriaine majoneesiin ja laita spagetti keittymään. Spagetin värin valinnassa voi päästää luovuuden valloilleen: miten olisi esimerkiksi oranssi kikhernepasta tai perinteinen vaalea vehnäversio? Jos valmistat vihamurekkeen esimerkiksi ylioppilasjuhliin, valitse päivänsankarin hiusten väri. Vappuna hulluttelu sallittua. Pääsiäisenä muista liturgiset värit.
  1. Noin vartin päästä ota luomus uunista koristelua varten. Tässä vaiheessa koekeittiössämme ilo on ylimmillään ja kaikki tuntuu vielä mahdolliselta. 
  1. Valele majoneesiseosta Hulkin päälle varoen silmäkuoppia. Muotoile silmämunat vegaanisesta fetajuustosta ja asettele ne kuoppiin. Halkaise mantelit keskeltä kahtia ja asettele hampaiksi. Asettele keitetty spagetti hiuksiksi – tyyli on vapaa! Sous-chef kommentoi sohvalta: ”Muistakaa laittaa ne kiharalle.”
  1. Koristelun jälkeen Hulk laitetaan takaisin uuniin vielä vartiksi. ”Hulkia pitää sit seurata kovana”, eräs kokeista toteaa ja täsmentää: ”Silmä kovana.” Paistumisen ajan on hyvä pohtia, mitä onkaan tullut tehtyä.
  1. Nosta kypsynyt luomus uunista. ”Ihanaa, kun Hulk vähän tolleen porisee”, huokaillaan keittiössä. Kuorrute on valunut pois nenältä, joka on paahtunut kauniisti. Mantelihampaat ovat pysyneet yllättävän puhtaina – ja paikallaan. Annetaan Hulkin vetäytyä hetki. Keittiön täyttää ilo ja riemu: me teimme sen! Kaikki hymyilevät, vielä.
  1. On aika maistaa. Maku yllättää ensin sillä, miten siedettävä se on. Paha olo vaanii kuitenkin jo kulman takana, ja pian missä vain kuljet on tuo tunne mukana. ”Ihan ok”, sanoo eräs joukosta ja täsmentää minuutin kuluttua: ”Ei tää niinku hirveen hyvää oo.” Savuaromi, lämmin ja poreileva majoneesi sekä tuhti mureke luovat makupaletille kombon, joka ei hevillä unohdu. Maistelun lomasta kuuluu: ”Jonkun raikkaan salaatin tää ois ehkä kaivannut.” Vihersalaatin kenties? Sovella oman maun mukaan.

Kolme päivää myöhemmin yksi kokeista raportoi, että kuvat ja muistot laukaisevat yhä pahoinvoinnin. Yksimielinen tuomio: Hulk-mureke tarjoaa unohtumattoman kokemuksen niin arjessa kuin juhlassa.

Arvostelut:

Akseli: 

”1,5/5. Huono olo tulee takaisin viikonkin jälkeen juttua kirjoittaessa.”

Emma:

“2/5. Moni kakku päältä kaunis. Vähän tulee sellainen ‘never meet your heroes’ -fiilis.”

Leo: ”Hirveä, unohtumaton, laiton, kirottu. 1/5.”

Antti: ”Kyllä tähän pitäisi jonkunlainen lakiraami kehittää, että tulevat sukupolvet välttäisivät kaltaiset erheet.”

Korvaamattomana henkisenä tukena kokkauksessa toimivat Aku Houttu ja Kaius Kiiras.

Lisää havainnollistavia kuvia reseptin tueksi voit löytää Groteski 4/2022 numerosta. Lehteä saatavilla hamaassa tulevaisuudessa Helsingin yliopiston keskustakampukselta, sekä näköislehtenä Issuusta.