Teksti: Anna Kananen

SV: raiskaus, seksuaalinen häirintä

Sita Salmisen novellikokoelma Lupa julistaa olevansa seksipositiivisuuden puheenvuoro: seksistä ja siihen liittyvistä epävarmuuksista ja paineista on voitava puhua arkisesti. Luvan kuvataan olevan seksissä joskus jopa kaikista kuuminta – paitsi että luvan kysyminen ei suinkaan ole joka novellin pääosassa.

Novellit eivät ole pelkkää miehen ja naisen välistä panemista: on naisten välistä ja miesten välistä seksiä, naisten ja miesten välistä seksiä, avoimia suhteita ja pyörätuoliseksiä – mutta silti paljon ihan vaan naisen ja miehen välistä yhdyntää. Oletukset ovat monesti tosin lukijan tekemiä: useammin teksteissä puhutaan hahmojen genitaaleista kuin sukupuolista. Iät jäävät osittain arvailujen varaan, mutta ainakaan selvästi vanhempia hahmoja ei teksteissä esiinny.

Ensimmäisen novellin kohdalla jo innostuin, että vanhempi nainen (*insert huuto-emoji) voisi olla kuuma ja haluttava, novellin toisessa pääosassa, mutta halun kohteeksi vaihtuukin vanhempaa naista tuuraava hieroja – tietysti komea ja ennen kaikkea mies.

Myös erektiot ovat teksteissä varsin suuressa osassa, ja useimmiten munat ovat pystyssä koko esileikin tai toisen osapuolen tyydytyksen ajan ja miehet valmiita panemaan käskystä. Orgasmejakin satelee helposti. Aina kaikkien ei sentään tarvitse tulla, vaan seksi voi olla hyvää ilman orgasmiakin tai ihan vaan toista osapuolta tyydyttämällä.

Arkisuus puolestaan on monesta novellista kaukana, ja novellit ovat pikemminkin yleisiä seksifantasioita. Arki näyttäytyy lähinnä perhe-elämän tyypillistymän kautta: toinen on liian väsynyt harrastaakseen seksiä, mihin toinen aluksi suhtautuu ymmärtävästi ja lohduttavasti, kunnes kohtaus pian eskaloituu suuteluun ja aloitteellisen osapuolen kuiskaukseen: ”Haluan sut nyt”. Anteeksi vaan, mutta mihin katosi ymmärrys, lohdutus, luvan kysyminen?

Kaikista räikeimmin luvan kysyminen uupuu novellissa, jossa kokousmatkalla päähenkilön ihastus kömpii salaa yöllä päähenkilön huoneeseen. Ihastus ei tiedä, onko päähenkilö hereillä, mutta siitä välittämättä hipelöi, nuolee ja sormettaa tätä eikä taatusti kysy kertaakaan, onko tämä ok. Kaikki tapahtuu kaiken kukkuraksi vieläpä huonetoverin läsnä ollessa ilman, että kukaan kysyisi huonetoverilta mitään. Tämä on a) raiskaus, b) seksuaalista häirintää ja c) kaukana eroottisesta novellista, jossa luvan kysymisen on tarkoitus olla keskiössä – ellei novellin pointtikin ole sitten käsitellä luvan puuttumista. Selväksi se ei ainakaan tule.

Lupa on eroottisena novellikokoelmana ihan ok: se antaa tilaa muunkinlaiselle seksille kuin pelkästään naisen ja miehen väliselle panemiselle. Seksipositiivisuuden, arkisuuden tai varsinkaan luvan kysymisen ylistyspuheenvuoro se ei kuitenkaan ole.