Teksti: Anonyymi

Kuvitus: Eetu Mäkinen

Huoliteltujen, tyhjien katujen ainoa ääni tulee kenkien alla rapisevasta hiekasta sekä hiljaisesta kuiskutuksesta. Naiset kulkevat kaduilla pareittain, päät painettu punaiset pitkät, koko kehon peittävät kaavut tuulessa hulmuten. Punaiset kaavut merkitsevät hedelmällisyyttä, ne merkitsevät orjuutta. Punaiseen pukeutuneet naiset ovat yhteiskunnassa synnytyskoneita, kuten lehmät. Jos näkisit äitisi tai siskosi, et tunnistaisi häntä näiden naisten joukosta, sillä heidän koko ihmisyytensä ja arvonsa perustuu toimiviin munasarjoihin.

Onko yllä oleva kuvaus Margaret Atwoodin kirjasta ’The Handmaid’s Tale’ vuodelta 1985? Vai onko se kenties kohtaus vuonna 2017 hitiksi nousseesta sarjasta, joka perustuu edellä mainittuun kirjaan? Vai onko tämä katukuvaa Yhdysvalloista muutaman vuoden päästä?

Perjantaina 24. kesäkuuta 2022, samaan aikaan kun Suomessa kansa juhli kukkaseppeleet päässään keskikesän juhlaa, Yhdysvalloissa tehtiin päätös, jolla yksi maailman vaikutusvaltaisimmista valtioista otti kertaheitolla ihmisoikeusrintamalla vuosikymmeniä takapakkia. Yhdysvaltojen korkeimman oikeuden konservatiiviset tuomarit päättivät kumota jo puolivuosisataa voimassa olleen yleisen aborttioikeuden. Tämä tapahtui valtiossa, joka kutsuu itseään liberaalin länsimaalaisen arvomaailman johtajaksi. Yhdysvaltojen puolustukseksi sanottakoon, että sekä presidentti että valtaosa kansasta kannattaa aborttioikeutta. On täten aivan absurdia, miten pienellä joukolla voi olla niin paljon valtaa, että se voi toimia enemmistön tahtoa vastaan.

Vuonna 1973 päätetyn Roe vastaan Wade -tapauksen keskiössä oli oikeus yksityisyyteen, jolloin päätös raskauden jatkamisesta tai keskeyttämisestä olisi raskaana olevan oma, ei valtion asettama. Se takasi aborttioikeuden liittovaltiotasolla jokaiselle. Äänestystulos oli 70-luvulla hyvin selkeä, seitsemän puolesta ja kaksi vastaan. On syytä huomata, että Roen myötä joukko vanhoja miehiä takasi Yhdysvaltoihin Suomea huomattavasti liberaalimman aborttioikeuden, sillä raskauden sai keskeyttää 24 raskausviikkoon asti. Laki rakennettiin alusta asti kuitenkin hyvin huteralle perustalle, joten on siis ollut vain ajan kysymys, milloin sitä yritetään kumota. Esimerkiksi edesmennyt korkeimman oikeuden tuomari, aborttioikeuden vankka kannattaja Ruth Bader Ginsburg oli aikanaan huolissaan siitä, että laki sidottiin liian löyhästi ainoastaan yksityisyyttä käsitteleviin teemoihin. Se olisi pitänyt alun perin rakentaa perustuen vahvemmin naisten oikeuksiin. 

Tilanne ehti kuitenkin muuttua vajaassa 50 vuodessa, kun aborttioikeus liittovaltion tasolla kumottiin äänin 6–3. Kesäkuinen Dobbs vastaan Jackson Women’s Health -päätös palautti aborttioikeuden takaisin osavaltioiden päätettäväksi. Sitä seuraa, että puolet Yhdysvaltojen osavaltioista joko rajoittavat aborttioikeutta tai kieltävät sen kokonaan. Useissa osavaltioissa abortti kiellettiin heti korkeimman oikeuden päätöksen tultua voimaan. Monet aborttiklinikat joutuivat sulkemaan ovensa saman tien. 

Yhdysvaltojen korkeimpaan oikeuteen kuuluu yhdeksän tuomaria, joista viisi likasi kätensä verellä äänestäessään oikeuden kumoamisen puolesta. Näistä neljä ovat kohduttomia, joten päätös ei koske heidän omia kehojaan. Mainittakoon myös, että näistä viidestä tuomarista peräti kolme on edellisen presidentin, sen joka jääköön nimeämättä, nimittämiä. Sattumaako? Tuskin. On turha luetella, kuinka monta tytärtä kenelläkin heistä on tai mihin kukin heistä uskoo. Useampi näistä tuomareista on myös vakuuttanut nimityksessään, etteivät aio koskea aborttilainsäädäntöön. Kappas, kuinka kävikään?

Aivan kuin historia toistaisi itseään. Valitettavasti näyttää siltä, etteivät vaatetrendit ole ainoat, jotka kiertävät muutaman vuosikymmenen syklissä. Vaikuttaa, että myös ihmisoikeuksiin suhtaudutaan enemmän trendeinä kuin pysyvänä tosiasiana. Maailman talousfoorumin raportti ennustaa, että nykyistä vauhtia tasa-arvo saavutetaan 132 vuoden päästä. Järkyttävää on se, että ihmiskunta on ollut olemassa jo tuhansia vuosia, ja vielä 2020-luvulla nainen, tai kuka tahansa kohdullinen on ainoastaan kävelevä kohtu. 70-luvulla naiset taistelivat jokaisen tulevaisuuden naisen puolesta. Samanlaisia mielenosoituksia järjestetään myös nyt. Aborttioikeuden kannattajat ja vastustajat kerääntyivät korkeimman oikeuden rakennuksen eteen heinäkuussa ajamaan omaa asiaansa. Kyyneliä vuodatettiin molemmin puolin: toiset ilosta, toiset surusta. Jotkut aidosti iloitsivat ihmisoikeusrikkomuksesta ja oman kehon itsemääräämisoikeuden menettämisestä

Kuten monesti sanottu, abortin kieltäminen ei lopeta aborttien tekemistä. Se lopettaa ainoastaan turvalliset abortit, ja luultavasti nostaa henkareiden kysyntää.

Sosiaalisen median kanavat repesivät liitoksistaan heti päätöksen tultua voimaan. Esimerkiksi TikTok-sovellus täyttyi heti sekä informatiivisesta että kantaaottavasta sisällöstä. Tik Tok -kansa, Gen-Z, ylitti kaikki odotukset: huhujen mukaan tuomareiden luottokorttien numerot lähtivät kiertoon ja heille lähetettiin esimerkiksi kohtuja kotioville. Totta tai tarua, toivon, että tästä lakipäätöksestä vastuussa olleet törmäävät tuon kaltaisiin seurauksiin.

Päätös on järkyttävä, ja se tulee vaikuttamaan miljoonien yhdysvaltalaisten elämään. Samalla se koskee yhtä lailla Suomea. Se on todiste siitä, että tasa-arvoa ei ole saavutettu ja että sen eteen pitää tehdä jatkuvasti töitä. Suomessa 1970-luvulla peräisin oleva aborttilainsäädäntö on pohjoismaiden tiukin. Täällä abortin tekemiseen ei riitä naisen oma tahto, vaan siihen on anottava lupaa kahdelta lääkäriltä. Kesällä 2022 eduskuntaan on edennyt uudistus aborttilakiin, ja siitä on äänestetty syksyllä 2022. Suomessakin aborttilain uudistusta vastusti viisi miestä. Saavutettuja etuja ei siis voi ottaa itsestäänselvyytenä, kuten Yhdysvallat meille näyttivät. 

 Myös kotimaan politiikassa on monia pitkän linjan poliitikkoja, jotka iloitsivat avoimesti tällaisesta ihmisoikeusrikkomuksesta. On hyvä muistaa, miten entinen ulkoministerimme osallistui abortin vastaiseen tilaisuuteen ministerikaudellaan. Sanottakoon siis, että Suomestakin löytyy useampi poliitikko, jolle tekisi ihan hyvää vastaanottaa kohtu postitse.