TEKSTI JA KUVA Anna Kananen

Politiikan ja viestinnän opiskelijalle on itsestään selvää, että politiikka ja viestintä ovat erottamattomia. Mutta mitä tapahtuu, kun politiikka ja media ovat – niin, erottamattomia?

Georgiassa on valtavasti hyviä puolia: maan luonto on monipuolista ja georgialaisten vieraanvaraisuus häkellyttävää. Paikallinen ruoka on maan ylpeys, ja lukuisia georgialaisia ravintoloita on viime vuosina avattu Suomeenkin. Ville Haapasalo teki georgialaisesta juustopiirakasta hatšapurista niin kuuluisan, että sitä pystyy ostamaan Alepan paistopisteeltäkin. Alepan versio ei tosin ole hatšapuria nähnytkään.

Juustopiirakoiden ohella Georgiaa leimaavat kuitenkin myös ikävämmät asiat. Sekä media että politiikka ovat polarisoituneet, ja toimittajat kohtaavat maassa monenlaisia uhkia. Polarisaatio on maan kansalaisille selvää – Joseph Jgamadze kertoo mietteitään: 

”Georgiassa on kaksi pääpuoluetta, Georgian Dream ja United National Movement, ja myös media on jakautunut. Molemmat puolueet ovat myrkyllisiä. Kun United National Movement oli hallituksessa, raskaasti aseistetut joukot hyökkäsivät televisioasema Imedille, joka oli silloin opposition puolella.”

Viime heinäkuussa Tbilisi Pride jouduttiin perumaan väkivaltaisten vastamielenosoitusten takia. Toimittajia vastaan hyökättiin, ja TV Pirveli -kanavan journalisti ja kuvaaja Lekso Lashkarava loukkaantui vakavasti. Myöhemmin hänet löydettiin kuolleena asunnostaan.

”Hallitus, jonka pitäisi suojella kansalaisiaan ja toimittajiaan, on kääntänyt katseensa pois. Heinäkuussa toimittajiin kohdistunutta väkivaltaa ei ole tutkittu, ja tämä rankaisemattomuus rohkaisee sitä”, journalismin professori Mariam Gersamia arvioi.

Toimittajien kohtaamat uhkat, kuten fyysinen ja sanallinen väkivalta, kiristys, syrjintä, leimautuminen ja valvonta olivat olemassa ennen heinäkuun väkivaltaisuuksia, mutta tapahtumien myötä ne tulivat aiempaa näkyvämmiksi. Tapahtumat paljastivat, että kriittisiä kysymyksiä esittävät toimittajat ja mediat eivät ole turvassa, Gersamia sanoo.

”Hallituksen virkamiehet ja hallitukseen sidoksissa olevat ryhmät, ja sanoisin, että Venäjä-myönteiset radikaaliryhmät, yrittävät leimata toimittajat puolueellisiksi. Päätavoite on lisätä toimituksissa pelkoa ja itsesensuuria niin, että toimittajien kriittiset kysymykset korvataan vaikenemisella.”

”Kun itsesensuuria on olemassa, toimittajat eivät puhu siitä, miten heitä kiristetään ja millaista väkivaltaa he kohtaavat”, Gersamia sanoo.

”Hallitus tietää jokaisen keskustelun, jonka toimittajat käyvät lähteidensä ja perheenjäsentensä kanssa. Se vaikuttaa mediaympäristöön ja -sisältöön sekä lisää polarisaatiota myös medioiden välillä. Toimittajien on mahdotonta luoda tasapainoista tarinaa, kun pääsyä lähteisiin ei ole tai kun pääsyä niihin rajoitetaan. Myös medioiden luotettavuus vähenee, kun ihmiset näkevät vain yhdenlaista uutisointia”, Gersamia kertoo.

”Tässä on kyse siitä, että tosiasioita ei saisi vahingoittaa tai peittää. Ongelma on, kun muut – siis poliitikot – painostavat toimittajia ja kertovat heille, mitä heidän pitäisi kertoa tai olla kertomatta, kysyä tai olla kysymättä.”

Heinäkuun tapahtumat ovat vaikuttaneet myös ihmisten käsityksiin ammatista. Gersamia kertoo, että monet toimittajat jättivät ammatin, kun heidän kohtaamansa uhat tulivat viime heinäkuun jälkeen aiempaa näkyvämmiksi.

”He eivät kertoneet miksi – tämä on asian ydin. Emme tiedä, miten heitä kiristettiin tai millaisia uhkauksia he kohtasivat.”

Ylipäätään mediasta puhuminen Georgiassa vaikuttaa mahdottomalta ilman, että puheeksi tulee myös politiikka – ja erityisesti politiikan polarisaatio. Median ja toimittajien tilanne on auttamatta huolestuttava. Minkä sitten pitäisi maassa ensimmäisenä muuttua?

”Poliittiset puolueet tulisi erottaa mediasta. Se on ainoa asia, jota toivon – ei yksin, mutta tiedäthän. Poliitikkojen pitäisi tehdä omaa työtään ja median omaa työtään.”

Juttua varten on haastateltu Tbilisin valtionyliopiston journalismin tohtoria ja professoria sekä Media and Communication Educational and Research Centerin (MCERC) puheenjohtajaa Mariam Gersamiaa.