blogi_kuvitus_media

aTalent Recruiting järjesti yhdessä Media ry:n kanssa työnhakuillan tammikuun lopulla. Tapahtuma oli erittäin onnistunut ja opiskelijoiden kanssa käytiin hyviä keskusteluja työnhausta. Tapahtuma järjestettiin workshop-muodossa ja rasteja oli kaikkiaan kolme: CV, työhakemus ja työhaastattelu. Kokosimme rasteilla eniten keskustelua herättäneet työnhaun solmukohdat käteväksi listaksi. Harkitse näitä kohtia työnhaussa ja varmista paikkasi kärkikandidaatien joukossa!

  1. Muista CV:n perustiedot

Ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa tehdä CV, mutta tietyt peruselementit tulee löytyä jokaisesta vakuuttavasta ansioluettelosta: Nimi, yhteystiedot, koulutus, työkokemus ja työtehtävien lyhyt esittely, kielitaidot, it-taidot ja maininta suosittelijoista. Peruspohjan lisäksi esimerkiksi visualisoinnissa on paljon mahdollisuuksia hyödynnettävänä. Esimerkkejä erottuvista ansioluetteloista saat kirjoittamalla hakukoneen kuvahakuun ’creative CV’. Tärkeää on kuitenkin pitää CV selkeälukuisena.

  1. Kohdista dokumenttisi aina haettavaan paikkaan.

Kommentoi työpaikkailmoituksessa vaadittuja ominaisuuksia. Ilmoituksen kanssa on hyvä ’keskustella’ – näin perustelet sopivuutesi tehtävään. Autat myös rekrytoijaa näkemään heti työpaikkaan vaaditut ominaisuudet ja varmistat, että CV:si päätyy haastateltavien pinoon.

Samanlaisen CV:n lähettäminen useampaan työpaikkaan on yleinen erhe. Sen sijaan, että kertoisit kaiken osaamisesi, korosta dokumenteissasi haettavan tehtävän kannalta olennaisia kokemuksia ja taitoja. Selvitä, mitä työpaikkailmoituksessa todella lukee: millaisia työtehtävät ovat, mitä tehtävässä vaaditaan, minkälaiset taidot lasketaan eduksi. Mieti omaa osaamistasi, kokemuksiasi ja kiinnostustasi sekä sitä, kuinka hyvin ne vastaavat ilmoitukseen. Käytä konkreettisia esimerkkejä –näin osoitat rekrytoijalle, mitä todella olet tehnyt ja mitä osaat. Tuo tekstissä esille tehtävän kannalta relevantteja tietoja itsestäsi, osaamisestasi ja työkokemuksestasi.

  1. Älä vähättele itseäsi

Jokaisessa työtehtävässä oppii jotakin. Tärkeää on, miten tuot osaamisesi esille. Älä siis vähättele omaa osaamistasi vähäisen kokemuksen vuoksi. Esimerkiksi mansikanmyyjänä olet ehkä oppinut myyntihenkisyyttä ja vuorovaikutustaitoja tai varastonjärjestelijänä huolellisuutta ja järjestelmällisyyttä. Jos työkokemuksesi ei ole vielä kattava, voi olla perusteltua listata myös harrastusten kautta opittuja taitoja. Esimerkiksi partiossa olet voinut saada hyvää kokemusta koordinoimisesta ja tiimityöskentelystä.

  1. Muista huolellisuus

Tarkista lopuksi hakemustekstisi kirjoitusvirheiden varalta. Kirjoitusvirheet antavat kuvan huolimattomasta ja epäjärjestelmällisestä työntekijästä. Virheet kielivät myös kiireessä hutaistusta hakemuksesta, joka voi saada rekrytoijan kyseenalaistamaan hakijan motivaatiota haettavaa paikkaa kohtaan.

  1. Tuo haastattelussa esiin oma itsesi

Valmistaudu haastatteluun huolellisesti. Ota selvää yrityksestä ja mieti, mikä on hakemassasi tehtävässä tärkeää. Yritykseen tutustuminen saattaa myös lisätä innostustasi, mikä näkyy varmasti myös haastattelussa. Mieti millaiseen yritykseen olet hakemassa, millainen kulttuuri yrityksessä on ja viihtyisitkö todella työpaikassa. Mitkä asiat tehtävässä ovat sinulle motivaatiota herättäviä tekijöitä ja miksi juuri sinä sopisit yritykseen?

Pyri tuomaan omaa persoonaasi esille, haastattelussa ei tarvitse noudattaa valmiiksi opeteltuja kaavoja. Omana itsenä oleminen tuo myös rentoutta ja työnantaja saa paremman käsityksen todellisesta minästäsi. Liiallisen roolin esittäminen työhaastattelussa voi osua hakijan omaan nilkkaan, kun varsinaisten töiden alkaessa huomaakin, ettei työpaikan kulttuuri tunnu omalta.

Työnhaku voi joskus olla pitkä ja tuskastuttava projekti, mutta palkitsee lopulta varmasti. Pitää vain jaksaa yrittää! Muista myös, että saat pyytäessäsi aTalentilta henkilökohtaista palautetta hakudokumenteistasi. Rekrytointitiimimme yhteystiedot löydät osoitteesta www.atalent.fi

nettisivu_naama_maria2


 

Kuvat: aTalent Recruiting