4000 EKR.
Ei kannata vaatia lupauksia, joiden lopputuloksesta ei ole tietoa. Kuutisen tuhatta vuotta sitten Jumalan kerrotaan kehottaneen Aatamia ja Eevaa olemaan hedelmällisiä ja täyttämään maa. Esivanhempamme tekivät työtä käskettyä, ja nykyään Telluksen kantokyky alkaa olla koetteilla koko seitsemän miljardin konkkaronkkaa ylläpitäessä.
Sen sijaan luojamme jälkeläinen ei ole osoittautunut erityisen kummoiseksi lupauksen lunastajaksi: parituhatta vuotta sitten isänsä luokse visiitille lähtenyt hemmo vakuutti palaavansa pian, vaan eipä ole näkynyt.

35 EKR.
Vähänpä tiesi Marcus Antonius nimittäessään Kleopatran kuningattarien kuningattareksi ja luvatessaan tälle Kyproksen ja alueita Lähi-idästä. Maken mahtailevat tarjoukset saivat nimittäin triumviri Octavianuksen mustasukkaiseksi ja julistamaan sodan. Kyproksen-loma ja matkat itään vaihtuivat kummankin rakastavaisen osalta hävittyyn sotaan ja itsemurhaan. Ei siis kannata lupailla liikoja tai voi päästä hengestään!

1930-LUKU
Menestystä, maailmanherruutta ja tuhatvuotinen valtakunta. Vaikka poliitikkojen vaalilupaukset ovat kautta aikain olleet liioittelevaa unelmahuttua, Adolf Hitlerin ja natsien vaaliteemat eivät olisi voineet mennä enempää mönkään. Liittoutuneet voittivat saksalaisten kansallislajin uusintaottelun 40-luvun puoliväliin mennessä ja natsi-Saksan taival jäi kaksitoistavuotiseksi.

Lupaamisen taitoa ei muutenkaan osattu toista maailmansotaa edeltäneessä Euroopassa. Saksan ja Neuvostoliiton välinen Molotov-Ribbentropin hyökkäämättömyyssopimus oli alusta asti suunniteltu rikottavaksi. Vai uskoiko joku oikeasti, että Stalinin ja Hitlerin kaltaiset sotahullut eivät olisi halunneet mitellä lopuksi toisiaan vastaan?

1994
Kaikkiin lupauksiin ei kannata luottaa liian sinisilmäisesti. Tämän sai karvaasti kokea Ukraina, joka taivuteltiin luovuttamaan Venäjälle vastikään hajonneen Neuvostoliiton ydinkärjet. Jos Ukraina luopuisi alueilleen jääneistä ydinaseista, maa saisi pitää Krimin. Noh, se ei ole tyhmä, joka lupaa, vaan se, joka uskoo.

1997
Yhdysvaltalainen pappi Glenn Wolfe solmi elämänsä aikana eri naisten kanssa yhteensä 29 avioliittoa, lupausta yhteisestä elämästä kuolemaan saakka. Suhteista kuitenkin 24 päättyi eroon. Jotkut vain osaavat vetää paremmin kuin Elisabeth Taylor ja Frendien Ross yhteensä.

2000-LUKU
Alkanut vuosituhat on ollut maailmanloppujen aikaa: uusia päätöspäivämääriä satelee kuukausittain. Perusteina uskomuksille ovat milloin terroristit, paahtoleipään ilmestynyt Neitsyt Maria, ufojen hyökkäys, maya-kansan kalenterin epämääräisyydet tai Raamatun jakeiden määrä tietyllä umpimähkäisesti valitulla luvulla. Kummallista kyllä, yksikään ennustus ei ole toistaiseksi osunut oikeaan.

2015
Valtaan liittyy myös vastuuta. Vaalilupaukset eivät ole kuin vessapaperia, jota voidaan vetää tuosta vain pöntöstä alas. Kiitos vain koulutuslupauksesta Sipilä ja kumppanit!