Teksti: Päätoimitus

Kuvitus: Helmi Mäkelin

Sitsien pöytäosuus loppuu 22.30 ja tila tyhjenee minuuteissa. Ilon kupla puhkeaa ja tunnelma romahtaa. Tanssilattialle jää ehkä kaksi ihmistä. Loppuyön meno on laimea, suorastaan apaattinen.

Miltä polvin sitseiltä edeltävä kuvaus on? Niinpä. Lukuisia kertoja polvin omat jatkot ovat lässähtäneet kuin Mika Aaltolan kannatus presidentinvaaleissa. 

Fakta on, että polvi ei todellakaan bailaa. Ei ole bailannut moneen vuoteen. 

Syitä voi olla monia. Yhdellä polvilaisella on töitä seuraavana aamuna, toisella stressiä opinnoista, kolmas ei jaksa katsella samoja harvoja naamoja jokaisessa tapahtumassa. 

Korona-aika varmasti laski yleisestä innokkuutta osallistua yhtään mihinkään. Syyttävä sormi kohdistuu myös koko valtsikaan, jossa poikkitieteelliset tapahtumat ovat lähinnä satunnaisia mukavia yllätyksiä.

Meillä on polvissa kolme aktiivista ainejärjestöä, jotka järjestävät kivoja tapahtumia ja yrittävät luoda yhteishenkeä. Silti polvilaiset eivät vaikuta haluavan juhlia keskenään.

On Kuppalabileitä, joissa kukaan ei tanssi. Baarijatkoja, joissa jämähdetään istumaan pöytiin. Ja sitsijatkoja, jossa hengaillaan omissa pienissä porukoissaan ja lähdetään kotiin aikaisin, jotta seuraavan päivän grindset ei vain vaarantuisi.

Pitäisikö polvilaisten sitten örveltää enemmän? Ei todellakaan. Sober-curious -ilmiön suosio on osoittanut, että hauskaa voi ja kannattaakin pitää ilman päihteitä. Ongelma on, että polvista ei eeppistä biletyskulttuuria löydy – alkoholilla tai ilman. 

Jodelissa valitetaan aika ajoin polvin klikkiytymisestä. Kaikki eivät tietenkään viihdy bileissä, saati että kaikille olisi helppoa tuosta vain mennä juttelemaan tuntemattomille. Mutta eivätkö yhteiset juhlat ole suurimmalle osalle oiva tilaisuus tutustua muihin ja ryhmäytyä?

Aina ei jaksa bailata – ja se on ymmärrettävää. Mutta yhteisö, jossa pönötys on yhtä kuin hauskanpito, on jäykkä ja luotaantyöntävä. Polvilainen kyllä seurustelee sujuvasti ja sivistyneesti yritysekskursiolla viinilasi kädessään, mutta ei uskalla tai halua revitellä omiensa kesken.

Rentoutukaa vähän. Muuten pitää lähteä Otaniemeen.