Eläinten nukkumistavat ovat kehittyneet omalaatuisiksi mukailemaan niiden tarpeita ja ympäristöä. Selvää on kuitenkin, että jokainen elävä olento kaipaa unta muodossa tai toisessa.

Teksti: Anni Rossi

DELFIINILLE, toisin kuin ihmiselle, hengittäminen on tietoista. Delfiini on ratkaissut nukkumisen ja hukkumisen ristiriidan rytmittämällä lepoa aivopuoliskojen välillä. Näin eläin pysyy unessakin valppaana ympäristön vaaroille ja käy pinnalla hengittämässä 5–10 minuutin välein.

KOALA ottaa rennosti parhaimmillaan 18 tuntia päivässä. Syynä on pussieläimen ruokavalio: huonosti sulavat, vähäravinteiset ja monille myrkylliset eukalyptuksen lehdet. Koalan elimistö on kehittynyt pilkkomaan lehtien myrkkyä, mutta ruuansulatusprosessi vie paljon energiaa. Koalan vuorokausirytmi muodostuukin pitkälti syömisen ja lepäämiseen vuorottelusta.

KIRAHVI on torkkumisen mestari: se nukkuu 2–4 tuntia vuorokaudessa lyhyissä pätkissä. Aikuinen kirahvi torkkuu kerrallaan harvemmin viittä minuuttia pidempään. Vähäisellä unentarpeella lienee pari syytä. Isona kasvissyöjänä kirahvin on syötävä paljon, sillä lehdet eivät ole kovin ravinteikkaita. Kirahvi on myös altis uhkaaville pedoille, joten sen on oltava jatkuvasti varuillaan.

MERISAUKKO nukkuu isommissa ryhmissä, selällään veden pinnalla kelluen. Välttyäkseen voimakkailta virtauksilta se kietoutuu merilevään. Joskus uinuvien saukkojen on myös nähty pitävän toisiaan tassuista kiinni.

LEPAKKO nukkuu ylösalaisin. Syitä tähän on muutamia. Ensinnäkin, lepakon siivet eivät jaksa nostaa sitä maasta lentoon eikä se pysty alikehittyneillä takajaloillaan juoksemalla saavuttamaan riittävää lähtövauhtia. Parhaiten se pääsee lentoon tippumalla siivilleen. Toiseksi, ylösalainen asento on lepakolle rentouttava. Sen raajojen jänteet ovat kiinni sen yläruumiissa. Kun se ripustautuu roikkumaan ja rentoutuu, jänteet lukitsevat kynnet: otus pysyy paikoillaan ilman lihasvoimaa, ruumiinpainon ansioista. Rentoutuneen lepakon kynnet pysyvät lukittuina – siksi nukkuessaan kuollut lepakko jatkaakin nurinpäin roikkumistaan.