Psykoanalyysin kehittäjänä tunnettu itävaltalaislääkäri ja tutkija Sigmund Freud oli viettien ja neuroosien lisäksi varsin kiinnostunut unista.

TEKSTI Saana Lehtinen KUVA Roosa Kontiokari

Freud kehitti aikanaan useita teorioita ihmismielen kiemuroista, jotka ovat jättäneet merkittävän jäljen psykologian tutkimuksen lisäksi koko länsimaiseen kulttuuriin. Tunnemme Freudin erityisesti psyyken rakenteen kolmesta tasosta id, ego ja superego  sekä hänen tavastaan repiä kaikesta jotakin seksuaalisuuteen ja sukuelimiin viittaavaa. Freud kirjoitti muun muassa kastraatiopelosta, peniskateudesta ja oidipuskompleksista. Hänen ajatuksiaan on kritisoitu seksuaalisuuden ylikorostamisesta ja epätieteellisyydestä.

Olen muistanut uneni viime aikoina hyvinkin yksityiskohtaisesti. Ryhdyn kirjaamaan niitä ylös ja hankin unieni ymmärtämisen pohjaksi Freudin vuonna 1900 julkaistun tiiliskiviteoksen  Unien tulkinta. Kyseessä on kirja, jonka aineistona Freud käytti potilaidensa kertomuksien lisäksi myös paljon omaa unimaailmaansa.

Ensimmäinen Freudilta saamani vastaus liittyy unieni muistamiseen. Freudin mukaan ilmiö johtuu superegoni, eli kasvatuksen muovaaman ihanneminäni kyvyttömyydestä suojella tietoista mieltäni tiedostamattoman voimilta.

Freud väitti unien linkittyvän voimakkaasti henkilökohtaiseen tunne-elämään ja ilmentävän arkielämässä tukahdutettuja tunteita. Freudin mukaan unet ovat toiveidemme ja pelkojemme toteutumia. Ketään tuskin yllättää se, että Freudin mukaan näiden toiveiden ja pelkojen luonne on useimmiten seksuaalinen ja että lukuisat eri unisymbolit viittaavat hänen tulkinnoissaan sukuelimiin.

Ensimmäinen ylös kirjoittamani uni liittyy Harry Potteriin. Unen tunnelma on rauhallinen ja onnellinen. Kuvittelen saaneeni vihdoin kutsukirjeen Tylypahkaan. Minulle on ilmiselvää, että tämä uni heijastelee toiveitani. Uneni yksityiskohtia muistellessani muistan Tylypahkan suuressa salissa näkemäni lukemattomat taikasauvat. Freudia lukeneena ymmärrän niiden viittavan sukuelimiin, todennäköisesti peniskateuteen.

Seuraavan muistamani unen näen kuumeessa. Heräilen yön aikana jatkuvasti ja oloni on tukala. Sänky tuntuu vuorotellen jääkylmältä ja tukahduttavan kuumalta. Näen kuvottavaa painajaista, jossa lennän vankityrmältä näyttävän leikkaussalin katossa. Näen silvottuja sisäelimiä ja veitsiä. Freudin tulkinnan mukaan kyseessä on myös epäonnistunut unityö. Mieleni ei tuota riittävän sensuroitua unisisältöä, vaan painajaisen. Veitset viittaavat Freudin uniteoriassa fallokseen.

Eräänä yönä näen unta, jossa myöhästyn laivasta. Uni herättää minussa ahdistusta, sillä inhoan risteilyaluksia koko sydämeni pohjasta. Tunnelma kuitenkin kevenee, kun mieleni vie minut laivan discoon, jossa joku ojentaa minulle tähtisädetikun. Siis peniksen.

Freudin teoriat ovat niin vaikuttavia, että alan tulkita symboleita jo unieni aikana. Yhtenä yönä näen unta telttaretkestä ja pohdin unissani, symboloiko telttakeppi miehen sukuelintä. Uneni alkavat muokkaantua yhdeksi isoksi fallossymboliksi. Minua alkaa huolestuttaa. Jos Freud eläisi vielä, tahtoisin kysyä häneltä, kuinka voimakkaan peniskateuden hän minulle diagnosoisi. Ennen kaikkea haluaisin selvittää, miten voisin palauttaa uneni taas normaaleiksi.