TEKSTI Saana Lehtinen KUVA Alvi Pakarinen

Muoti on yhtä nostalgiaa. Sykleissä kulkeviin pukeutumistrendeihin liittyy usein muistoja, jotka vaikuttavat siihen, millä asenteella otamme ne vastaan. Kun 90-luvun vaatevillitykset palasivat, osa päivitti farkkutakit, napapaidat ja choker-kaulakorut tyyliinsä nopeasti sen kummemmin kauhistelematta siinä missä toisia ysärimuodin paluu puistatti.

Toisinaan pinnalle nousee trendejä, jotka kytkemme rakkaiden tai kipeiden muistojen sijasta johonkin sellaiseen, mihin emme tahdo tulla yhdistetyksi. Instagramia selatessani olen törmännyt jatkuvasti useammin asusteeseen, jota lähtisin etsimään H&M:n sijasta erotiikkaliikkeestä. Verkkosukkahousut, nuo halpaa vaikutelmaa huokuvat hirvitykset, joihin pukeutumisesta moni vannoo kieltäytyvänsä viimeiseen asti, ovat täällä. Mistä ihmeestä on oikein kyse?

Ida Rantala muodin verkkolehti Flouncesta toteaa Instagramin perusteella tekemäni havainnon oikeaksi, ja kertoo fishnet– eli kalanverkkosukkien nousseen Instagram- ja muotiblogi-ilmiöksi jo viime kesänä.

”Verkkosukkahousujen paluu kuulostaa paljon pahemmalta kuin miltä se näyttää”, hän rauhoittelee.

Verkkosukkahousut ja -sukat ovat Rantalan mukaan osa monipuolistuvaa asustemuotia. Ne ovat niputettavissa samaan kategoriaan tennareihin yhdistettävien paksujen tennissukkien ja korkokenkien kaveriksi puettavien glittersukkien kanssa.

Suomalaisuuden ja fishnet-materiaalin yhdistäminen tuo mieleeni seksikauppamielikuvien lisäksi myös junttityylin kulmakiven, verkkopaidan. Luvassa on kuitenkin ennen kaikkea sukkia ja sukkahousuja.

”Suomessa kalanverkkosukkia on näkynyt jo jonkin verran esimerkiksi loafereiden tai minikorkkareiden kanssa puettuna. Trendi on helpointa ottaa haltuun sukkamittaisena: pieni pilkahdus verkkoa tekee perinteisestäkin arkiasusta mielenkiintoisen. Lähtökohtaisesti naisellinen verkkokangas on tasapainoinen pari vaikkapa mutsifarkuille ja väljälle neuleelle”, Rantala kuvailee.

Kokopitkät fishnet-sukkahousut hän kuitenkin yhdistäisi minimekon sijasta midi-mittaiseen helmaan.

Kuulostaa viattomalta, eikä ollenkaan halvalta. Kaikkeen tottuu, ehkä myös verkkosukkahousuihin.