Niin nuoria, niin lupaavia. Haastattelimme viisi 1990-luvulla syntynyttä menestyjää eri aloilta.

Kalle Freese on kaksinkertainen baristojen suomenmestari, joka kokee velvollisuudekseen levittää kahvin ilosanomaa.

Kalle Freese, 24, myöntää, että hän on vähän erilainen kuin moni muu suomalainen barista. Ensinnäkin hän aloitti huippubaristojen opissa hyvin nuorena, lukioikäisenä. Toiseksi kahvi ei ole hänelle läpikulkuhommaa opiskelujen ohella vaan kauaskantoinen urasuunnitelma. Kolmanneksi hän ei pelkää olla esillä ja brändätä itseään kahvilähettilääksi.

”Opin seitsemännellä luokalla historian tunnilla, että valtatyhjiö täyttyy aina. Minä taisin täyttää Suomessa kahviauktoriteetin valtatyhjiön. Kahvi on minulle intohimo, ja jos kukaan muu ei levitä sen ilosanomaa, koen sen velvollisuudekseni. Sanon aina kyllä puhujakeikoille ja haastatteluille.”

Freese on voittanut kahdesti kultaa baristojen SM-kisoissa. Tänä vuonna hän ylsi yhdeksännelle sijalle MM-kisoissa Seattlessa. Se on suomalaiselle kaikkien aikojen paras sijoitus, mutta Freesen tähtäimessä on vielä kultainen mitali.

”Baristoille ei ole koulutusta, joten kisamenestys on disclaimer omasta ammattitaidosta. Sen avulla pääsee kerralla isojen poikien kerhoon.”

Freese on pyörittänyt myös omaa Freese Coffee -kahvilaa sukunsa nimeä kantavalla Freesenkadulla. Keväällä kahvila kuitenkin sulki ovensa.

Kahvilanpitäjänä bisnes oli sitä, että jengi tuli sisään ja yritin parantaa heidän päiväänsä. Pienessä kahvilassa ei paranneta koko universumia. Siksi aloin miettiä, miten voisin vaikuttaa maailmaan vähän isommin.

”Kahvilanpitäjänä bisnes oli sitä, että jengi tuli sisään ja yritin parantaa heidän päiväänsä. Pienessä kahvilassa ei paranneta koko universumia. Siksi aloin miettiä, miten voisin vaikuttaa maailmaan vähän isommin.”

Nyt Freesellä on kaksi pääsuunnitelmaa. Hän haluaa auttaa ihmisiä tekemään parempaa kahvia kotona. Lisäksi hän tahtoo johdattaa asiakkaitaan löytämään hyvän kahvin luokse, missä he ikinä ovatkaan. Vireillä on esimerkiksi maailmanlaajuinen kahvin Michelin-opas.

”Kahvi-alalla ei ole Michelin-tähden kaltaista standardia, mutta näen ehdottomasti tarvetta sellaiselle.”

Ressun lukion kasvatti on myös kirjoilla Helsingin yliopistossa markkinoinnin ja elintarviketieteiden opiskelijana. Luentosaleihin hän tuskin kuitenkaan palaa.

”Suoraan sanottuna opiskelu ei kiinnosta paskaakaan.”

Freese innovoi ennemmin itse kuin istuu innovoinnin luennolla.