2019

Gallup: Mitä mietit, Meksiko?

Rajansa kaikella, myös Meksikossa. Groteskin Meksikon kirjeenvaihtaja jalkautui paikallisen valtsikan käytäville ja kysyi opiskelijoilta rajoista – muistakin, kuin siitä yhteisestä Yhdysvaltojen kanssa.

TEKSTI JA KUVAT Emma Viitanen

Eurooppa sotkee itsensä kaikkeen mukaan, myös Latinalaisessa Amerikassa. Venezuela on tästä hyvä esimerkki: maan kriisin aikana useat Euroopan maat ovat tunnustaneet presidentiksi oppositiojohtaja Juan Guaidón. Venezuelan mukaan nämä maat alistuvat lähinnä Yhdysvaltojen strategialle, jonka tarkoituksena olisi kaataa istuva presidentti Nicolás Maduron hallitus. Missä menee raja?

Estefania, 21

“Ensinnäkin, Euroopan unioni luotiin aikoinaan Eurooppaa varten. Latinalaisessa Amerikassa tilanteet ja kontekstit ovat aina erilaisia. Lisäksi Euroopan väliintulo tuntuu perustuvan usein pelkkiin geostrategisiin intresseihin. Esimerkiksi Venezuelassa öljyvarat kiinnostavat.

Sekaantuminen ei aina liity kuitenkaan fyysisiin väliintuloihin. Esimerkiksi Venezuelan tapauksessa on kiinnostavaa pohtia myös informaatiovaikuttamista, jossa globaalin pohjoisen mediat ovat luoneet maasta ja sen tilanteesta tietynlaista kuvaa. Sekin on toisen maan asioihin sekaantumista.”

Donald Trumpin muuri: mitä tulee ensimmäisenä mieleen?

Jonathan, 29

“Mielestäni muurien sijaan pitäisi rakentaa siltoja ja näin ollen vahvistaa maiden välisiä suhteita. Trumpin projekti on äärimmäisen itsekeskeinen, varsinkin jos ottaa huomioon kaikki ne tuhannet maahanmuuttajat, jotka työskentelevät Yhdysvalloissa, yhdysvaltalaisissa yrityksissä. Muurin rakentamiselle ei ole yksinkertaisesti hyväksyttäviä syitä.”

Trump on myös uhannut sulkea Meksikon rajan, mikäli laitonta maahanmuuttoa ei saada kuriin. Mitä Meksikon pitäisi tehdä?

Charles, 21

“Trumpin muurihaaveet perustuvat vain vaalilupauksiin ja niiden täyttämiseen kohdistuviin paineisiin. Osalla väestöstä vaikuttaa olevan meneillään tietynlainen identiteettikriisi, jossa rajan sulkeminen tuntuu turvalliselta ratkaisulta. Sellainen “White Fragility” tilanne, tiedätkö termin? Mutta joo, itseasiassa maahanmuutto Meksikosta Yhdysvaltoihin on pienempää kuin esimerkiksi 2000-luvun alussa.

Meksikon presidentti Andrés Manuel López Obrador on kuitenkin luonnollisesti varovainen tilanteen edessä: maan talous riippuu paljon Yhdysvalloista. Trump tykkää provosoida ja toivon, ettei Meksiko lähde leikkiin mukaan. Ja haluan uskoa, ettei niin tehdä.”

Meksikon metrossa naiset matkaavat omassa vaunussaan. Tätä markkinoidaan turvallisena matkustustapana. Onko oikein, että uhrit joutuvat siirtymään häirinnän seurauksena eivätkä syylliset?

Ana, 20

“Huh, vaikea kysymys.

Sovinismi ja sukupuolittunut väkivalta ovat iso osa yhteiskuntaa ja niistä eroon pääseminen on vaikeaa. Ei mahdotonta, mutta vaikeaa, ja prosessissa kestäisi kauan. Sen takia uskon, että tällä hetkellä on tärkeintä minimoida ongelmat, joita naiset voivat kohdata: vaikka sitten omilla metrovaunuilla. Itse pidän niitä hyvänä asiana ja koen oloni turvallisemmaksi niissä matkustaessani.”

Meksikon presidentti Andrés Manuel López Obrador pyysi tovi sitten Espanjaa pyytämään anteeksi kolonialismin ajan tekoja. Espanja kieltäytyi, onhan tässä ehtinyt kulua jo 500 vuotta. Mikä homma? Missä menee raja asioissa tai tapahtumissa, joita tarvitsee pyytää anteeksi?

Pedro, 25

”Hmm. Mielestäni López Obradorin pyyntö tuli outoon aikaan. Toki olen samaa mieltä siitä, että kolonialismi toi maahan enemmän huonoja kuin hyviä asioita. Kuitenkin “syyllisiä” voisi etsiä ehkä nykyistä Espanjaa ennemmin maahan aikoinaan saapuneista henkilöistä.

Mielestäni Meksikon valtion pitäisi sen sijaan pyytää anteeksi omalta osaltaan monia muita asioita, esimerkiksi maassa tapahtuvaa väkivaltaa, syrjintää ja rasismia. Meksikossa on paljon ajankohtaisia ongelmia, jotka vaativat ratkaisuja.”

Arkisto

3 x tulevaisuus

Groteskin toimitus jalkautui yhteen Helsingin vastaanottokeskuksista kysymään turvapaikanhakijoilta heidän toiveistaan ja tulevaisuuden suunnitelmistaan.

MILLAISIA HAAVEITA SINULLA OLI LAPSENA?
Äitini kävi yliopistoa Kabulissa, kun olin pieni. Kotona hän luki minulle ääneen luonnontieteen oppikirjojaan. Hänen ansiostaan kiinnostuin lääketieteestä ja halusin tulla isona lääkäriksi. Tahdon yhä opiskella lääketiedettä tulevaisuudessa.
(Hamid, 19, Afganistan)

MITÄ UNELMOIT TEKEVÄSI VIIDEN TAI KYMMENEN VUODEN PÄÄSTÄ?
Kiinnostuin jo nuorena erilaisista taiteista. Erityisesti design-vaatteista, jotka mielestäni myös ovat taidetta. Haluaisin päästä tulevaisuudessa kouluun, jossa voisin opiskella ompelua.
(Hani, 27, Somalia)

MIKÄ ON SUURIN TOIVEESI?
Se, että kaikilla maailmassa olisi mahdollisuus opiskeluun. Toivon, että tyttäreni pääsee tulevaisuudessa kunnolliseen kouluun. Tahtoisin auttaa kaikkia maailman köyhiä pääsemään kouluun, sillä tiedän, kuinka tärkeää sinne pääseminen on.
(Mariam, 25, Gambia)

Arkisto

Kuulustelu kampuksella

yuri_birjulin1

Työpaikkojen määrä on rajallinen. Ajattelitko ihan tosissasi saada töitä?

Kyllä. Yliopisto tarjoaa hyvät erikoistumismahdollisuudet ja etulyöntiaseman työmarkkinoilla.

Yuri Birjulin, 19, valtio-oppi

 

aino_hyyppölä1

Pitäisikö opintotuen tulorajoista luopua?

Ei, sillä ne edistävät tasapuolisuutta.

Aino Hyppölä, 20, viestintä

 

olli_sarvilinna1

Ylittikö hallitus rajat rikkomalla koulutuslupauksen?

Ei, sillä meillä on asiat täällä kuitenkin hyvin. Toisaalta peruskoulun puolella resurssit ovat harmillisen vähissä.

Olli Sarvilinna, 26, luokanopettajakoulutus

 

ellen_kopperoinen1

Ovatko vanhempien asettamat rajat rakkautta?

Kyllä. Rajoja asettamalla vanhemmat voivat auttaa lasta moraalikäsitysten muodostamisessa ja tärkeissä elämänvalinnoissa.

Ellen Kopperoinen, 20, kotimainen kirjallisuus

 

korbiniam_oswald1

Missä osassa kehoa rusketusrajat ovat kiusallisimmat?

Pandat! Ehdottomasti silmien ympärillä aurinkolasien käytön seurauksena.

Korbiniam Oswald, 25, matematiikka

 

veera_rautiainen1

Kannattaako yliopistoon hakijan seurata pisterajoja?

Ei, ne vaihtelevat niin paljon! Rajojen seuraaminen saattaa laskea hakijan motivaatiota tai toisaalta antaa harhaanjohtavan vaikutelman sisäänpääsyn helppoudesta.

Veera Rautiainen, 24, erityispedagogiikka


Tekstit: Anna Jaakonaho

Kuvat: Iisa Pappi

Arkisto

Mitäs muistat ysäristä? – Groteski kyseli kampuksella

viivi1

Mikä on mieleenpainuvin muoti-ilmiö ysäriltä?

Säkkimäisyys.

Viivi, 21, kirjallisuustiede

lotta2

Miten koit laman?

Perheessämme oli konkurssi.

Lotta, 23, yhteiskuntapolitiikka

laura3

Millainen on suhteesi Smurffeihin?

Vihamielinen. Smurffiina oli sairaan ärsyttävä.

Laura, 29, valtio-oppi

mårten3

Mikä on lempijamituksesi ysäriltä?

Rhythm of the Night.

Mårten, 24, kauppatieteet

maiju2

Kuka Spice Girl olit?

Se blondi muija, olikse Emma?

Maiju, 22, tilastotiede

leena2

Mitä luit ysärillä?

Iskän vanhoja poikien seikkailukirjoja mökin “aarrekirjahyllystä”.

Leena, 23, viestintä


Tekstit: Karolina Toivettula

Kuvat: Elisa Kitunen

Arkisto

Kiusalliset kysymykset

Gallup

Mikä on lempiasentosi?

Postmoderni.

Suvi, 31, Sosiaalipsykologia

Milloin viimeksi?

Öö apua… No viimeksi olen ollut erittäin kiusaantunut nyt.

Mari, 25, Englanti

Suurin ikäero?

2 vuotta.

Nikolas, 23, Tietojenkäsittelytiede

Oletko ikinä fantasioinut professorista?

En oikeastaan. Kaikesta muusta kylläkin.

Lalli, 21, Tietojenkäsittelytiede

Millä saa?

No tuota… Viekkaalla kielellä.

Joona, 24, tuleva Kauppislainen

Oletko käynyt sukupuolitautitesteissä?

Olen, viimeksi herran vuonna 2011.

Iida, 23, Viestintä

TEKSTI Alli Alho & Sara Keinänen KUVAT Alli Alho