TEKSTI Pilvi Nikarmaa

Ennen sosiaalisen median käsitteen keksimistä oli aika, jota jonnet eivät muista. Facebookia, Instagramia ja Snapchatia edelsi verkkoyhteisö, jossa ommattiin kuvia, kommattiin pienempikuinkolmosia ja blurrattiin neniä. Irkki, Galleria, Galtsu – rakkaalla IRC-Gallerialla on monta nimeä.

 

IRC-Galleria perustettiin vuonna 2000 alun perin IRC-pikaviestintäpalvelun käyttäjien tarkoitukseen. Galleria kasvoi kuitenkin nopeasti pienen piirin kuvapalvelusta satojentuhansien käyttäjien verkkoyhteisöksi. Siellä julkaistiin kuvia, kirjoitettiin päiväkirjamerkintöjä ja kuuluttiin yhteisöihin. Galtsu yhdisti aikanaan ihmisiä samalla tavalla kuin sosiaalinen media nykyisessä muodossaan.

Yhteistä nykyisen sosiaalisen median kanssa oli myös verkkoyhteisön kautta tunnetuiksi nousseet nettijulkkikset – galtsufeimit. Galleriajulkkiksille perustettiin faniyhteisöjä ja heidän kuvansa keräsivät satoja kommentteja. Nykyisin heitä muistellaan kaihoisasti verkon keskustelupalstoilla.

 

IRC-Gallerian kuuluisimmaksikin tituleerattu, paremmin WeMMuna tunnettu Wennu Hämäläinen liittyi Galleriaan marraskuussa 2003. Hänet tunnettiin humoristisista kuvistaan ja netissä levinneestä videosta ”Wemmu tilittää”, jossa hän kiroaa Warcraft 3 -tietokonepeliä pelatessaan.

Nykyisin Hämäläinen on työelämässä it-spesialistina ja kertoo elämän kulkevan eteenpäin tavanomaiseen tapaan. IRC-Galleriaa hän ei enää käytä.

Hämäläinen kertoo nettijulkisuuden tulleen hänelle aikoinaan yllätyksenä. Hän ei osannut arvata, kuinka erikoisia reaktioita hänen humoristisen omakuvansa julkaiseminen herättäisi ihmisissä.

”Muutaman hauskan kuvan jälkeen niitä olikin pakko laittaa lisää, kun ne aiheuttivat ihmisissä niin paljon erilaisia reaktioita”, Hämäläinen kertoo.

Hämäläinen pitää käsittämättömänä sitä, miten kuuluisa hänestä ja hänen profiilistaan tuli. Laittamalla vain muutaman kuvan Galleriaan hänet tunnistettiin pian missä tahansa hän liikkuikin. Tätä tapahtuu edelleen silloin tällöin.

”Nyt myöhemmin on mukavaa, kun satunnaisesti joku voi tulla kysymään, että olenko se Galtsusta.”

Hämäläinen kertoo, että Gallerian huippuvuosia on välillä ihan mukavaa muistella, muttei hän kuitenkaan kaipaa julkisuutta.

”Kun olin niin sanotusti pinnalla, saattoi julkisuudesta olla hyötyäkin. Nykyisin kun harvat enää muistavat, saa olla ihan niin kuin muutkin ihmiset, omissa oloissaan.”

 

Toinen Gallerian huippuvuosien feimi, Joni Niskasaari eli Galtsun söpö, oli tunnettu etenkin fruittarityylistään. Fruittareiden esikuvaksikin tituleerattu Niskasaari on siirtynyt aikuistuttuaan Galleriasta blogimaailmaan. Hän kirjoittaa One life, shop it -nimistä blogia, jossa jatkaa samalla teemalla kuin aikoinaan Galleriassa, omalla tyylillään. Söpön voi vielä löytää IRC-Galleriasta, mutta kuvia hän lisää sinne enää harvoin.

”Pakko myöntää, että silloin tällöin kaipaan niitä kultaisia galtsuaikoja, joita jonnet eivät muista”, Niskasaari sanoo.

Niskasaari kertoo muistelevansa Gallerian kultavuosia sekavin tuntein, pääasiassa kuitenkin ilolla. Hän muistuttaa, että IRC-Galleria yhdisti ihmiset samaan paikkaan, koska mitään muuta ei ollut.

”Jos mietitään nykyajan sosiaalista mediaa, siihen kuuluu todella paljon eri sovelluksia, kun taas galtsussa olivat kaikki.”

Niskasaari oli galtsufeimi teini-ikäisenä ja kertoo profiilinsa saaneen päivittäin kymmeniä tuhansia vierailijoita ja satoja kommentteja. Pääkaupunkiseudulla hänet tunnistettiin lähes missä vain ”galtsun söpöksi”.

”En oikein silloin teininä aina sisäistänyt suosiotani, se oli nimittäin jotain aivan hullua.”

Niskasaari muistaa, miten intensiivisesti galtsufeimejä ja heidän tekemisiään seurattiin ja miten helppoa IRC-Galleriassa oli provosoida ihmisiä.

”Sain osakseni ihailua siitä, että uskalsin olla oma itseni, mutta suurin osa kommenteista oli todella töykeitä ja ala-arvoisia, mitä on valitettavasti esiintynyt somessa aina”, Niskasaari kertoo.

Niskasaari sai galleriasuosionsa aikaan usein myös kehotuksia tappaa itsensä.

”Onneksi olen aina ollut todella vahva ihminen. Olen nimittäin usein miettinyt, ettei tuollaista galtsufeimiyttä teiniaikana olisi varmasti kestänyt heikolla päällä.”

Niskasaari on IRC-Gallerian tuomasta kuuluisuudesta kiitollinen, sillä se toimi ponnahduslautana oman blogin perustamiseen. Gallerian kulta-aikojen ollessa ohi hän siirtyi blogimaailmaan, jossa on sittemmin viihtynyt.

”Siitä on seurannut elämääni todella ihania asioita, joista olen todella nöyrästi kiitollinen.”

 

Vielä nykyisinkin joku saattaa silloin tällöin linkittää Niskasaarelle keskustelun, jossa puhutaan vanhoista galtsujulkkiksista, myös hänestä. Blogiin tulee välillä kommentteja, joissa hänet tunnistetaan galtsun söpöksi.

”Kadulla ja etenkin baareissa uskalletaan lähestyä, mutta en oikein osaa sanoa, onko se tänä päivänä galtsun vai blogin suosion ansiota.”

Niskasaari kertoo, että galtsuaikojen maine on seurannut häntä, mutta hän näkee sen positiivisena asiana. Blogin kirjoittamisen hän aloitti kuitenkin näyttääkseen ihmisille olevansa muutakin kuin ”pelkkä Louis Vuittonin laukkua käsivarressaan kantava tyhjäpääfruittari.”

”Olen edelleen ylpeä siitä, että olen se ’söpö galtsust’.”