TL; DR: Adoben ohjelmistot (PS, AI, ID) poistuvat Helsingin yliopistolta ke 5.4. Tilalle ei tule mitään. Groteski sanoo: älä purematta niele.

Groteskin tekemiseen – kirjoittamiseen, kuvittamiseen ja taittamiseen – käytetään paljon aikaa ja energiaa, sekä muutamaa Adoben ohjelmistoa. Olemme osa yhtä Helsingin yliopiston noin 250 opiskelijajärjestöstä, jotka viestivät itsestään lehtinä, verkkojulkaisuina, Facebook-sivuina, flyereina ja opiskelijabileiden laululäsyinä. Tekeminen perustuu suureen määrään hyvää tahtoa, sekä muutamaan hyvälaatuiseen ohjelmistopakettiin. Niillä käsitellään kuvia, suunnitellaan logoja, rakennetaan verkkosivuja, toimitetaan tapahtumakutsuja, vahvistetaan rekrytointia, ja ylläpidetään mainetta.

Tähän asti olemme saaneet työskentelyymme loistavaa työntöapua: hyviä, maailmanluokan suunnitteluohjelmia, jotka on asennettu parille ruuhkaisalle tietokoneelle reilun 40 000 henkilön huippuyliopistossa. Nyt ohjelmistojen tietoturvan tuki on tullut tiensä päähän, ja samalla lisenssit päätetty jättää uusimatta. Bye Bye Photoshop, Illustrator ja InDesign. Mutta oikeasti, miksi?

Olemmeko erityisesti ansainneet nämä elämää helpottavat ohjelmistopaketit käyttöömme yliopisto-opiskelijoina ilmaiseksi? Vaikea sanoa. Joidenkin mielestä ehkä emme, mutta näitä töitä tehdään muuten täysin ilmaiseksi lehdistöavustuksilla, jotka juuri ja juuri kattavat julkaisemisen menot. Ohjelmistolle hintalapun laittaminen – “lataa hei ite” – ei ratkaise mitään. Se sysää ongelman eteenpäin rahoittajallemme HYY:lle. Tai pienentää painosmääriä. Joka tapauksessa päätös aiheuttaa vapaaehtoistyötä tekeville ihmisille lisää aikavievää päänvaivaa, eikä sillä tietojemme mukaan saavuteta edes kovin mainittavia säästöjä.

Panostus hyvään tietotekniseen osaamiseen on panostus tuleville työmarkkinoille. Helsingin yliopisto tukee opiskelijoidensa Wordin, Excelin ja SPSS:n opettelua ja käyttöä. Nämä kaikki ovat fiksuja työkaluja, joista on hyötyä niin ennen valmistumista kuin sen jälkeenkin.

Kuten ammattimaisista taitto- ja kuvankäsittelyohjelmistakin.

Miksi juuri sitten Adoben ohjelmat? Mikseivät ”verkosta ilmaiseksi haettavat ohjelmat” kelpaa?

Yksinkertaiseksi siksi, koska kyseiset ohjelmistot toimivat, ovat helppokäyttöisiä, kestävät aikaa ja ovat vakiintuneet alan peruskalustoon. Siirtyminen Adoben ohjelmistoista esimerkiksi Gimpiin on kuin Ferrarin vaihtaminen mopoautoon.

Tästä syystä päätös lopettaa ohjelmistojakelu on mielestämme hätäinen ja huonosti perusteltu, mikä suoraan sanoen hieman ketuttaa.

HY, älkää jookos?

<3 Groteskin päätoimitus ja AD

P.S. Jos olet tyyppi, joka voi vaikuttaa asiaan, olisi tosi kiva, jos veisit viestiä eteenpäin. Tai jos olet joskus vääntänyt Allussa photarilla Facebook-eventtiä, tehtiin teille tällaisia ”Älä purematta niele” -vesileimoja, joilla oman yhdistyksen kuvia saa tägätä. Kokeillaan tehdä vähän haloota meille tärkeästä asiasta.