Ruudolf: ”Äitini oli yksinhuoltaja ja piti aikamoista kuria kotona. Ehkä se keino kasvattaa oli tiukka myös siksi, ettei ollut isää paikalla. Vaikka teini-iässä oli aika paljon riitoja, äidissä on kuitenkin sellaista tomeruutta ja vahvaa luonnetta, mitä arvostan, ja mitä on välittynyt myös minulle.”

TEKSTI Saarlotta Virri KUVA Andrei6000

”Mitään oppitunteja naiseudesta tai parisuhteesta en kotoa koskaan saanut. Poimin vain vaikutteita sieltä täältä, kavereilta ja elokuvista. Mulla on kuitenkin pienestä asti ollut jonkinlainen oletus siitä, mitä tulee vastakkaiseen sukupuoleen kumppanina ja miltä parisuhteen pitäisi tuntua.

Tarhaikäisenä näin unen, jossa leikin tuntemattoman tytön kanssa. Siinä unessa oli tosi hyvä olla, ja siitä tytöstä jäi sellainen tietynlainen mielikuva ja fiilis, jonka olen muistanut aikuisuuteen asti. Myöhemmin kun yhdeksän vuotta sitten tapasin vaimoni, tajusin heti, että tää on se sama tyttö.

En koe, että uuden biisini henki olisi naista alistava tai esineellistävä. Vertauksen (nainen on jeeppi) tarkoituksena oli olla humoristinen: siinä puhutaan kahdesta asiasta, joista pidän. Ei siinä puhuta kummankaan omistussuhteista, ja sellainen tarkoitus on mielestäni hakemalla haettu. Kaikki runous on kuitenkin täynnä metaforia, ja asioita voi verrata toisiinsa myös hyvin korottavassa mielessä.

En ole yhteiskuntatieteilijä, joten en osaa kertoa mitään tarkkaa teoriaa räpin naista alistavan kulttuurin synnystä. Mutta old school rapissa se perustui siihen, että kilpailtiin jonkun toisen kanssa lavalla ja piti heittää herjaa toisesta. Siihen on helppo sanoa esimerkiksi, että ”hei, mä vein sun muijan”. Sitten se on siitä kehittynyt niin, että varsinkaan gangsta rapissa naisilla ei ole enää mitään muuta arvoa kuin se seksuaalinen palvelus, jonka keho voi antaa.

Ei sellaisessa ympäristössä, missä nää teini-ikäiset pojat on alkaneet tehdä musiikkia, voi hirveän haavoittuvasti puhua siitä, miten sydän on särkynyt. Miten sellaisia tunteita voi purkaa? Kääntämällä sen äärimmäiseksi vihaksi ja sanomalla, että naisilla ei oo mitään paikkaa mun elämässä.

Ja onhan koko hip hop -kulttuuri ollut täynnä isättömiä nuoria miehiä. En mäkään yksinhuoltajaäidin lapsena saanut kotoa minkäänlaisia työkaluja siihen, miten olla parisuhteessa, miltä parisuhteen pitäisi näyttää tai miten sen ongelmia pitäisi ratkaista. Olen oppinut nämä kaikki vasta myöhemmin ja olen iloinen siitä. Ne ovat antaneet mulle mahdollisuuden kasvaa tässä suhteessa niin, että tämä homma voisi toimia, vaikka se joillain aikaisemmilla sukupolvilla ei olekaan toiminut. ”

Ruudolf on helsinkiläinen rap-artisti ja tuottaja, joka julkaisi hiljattain uuden biisin Muistutat mun jeeppii. Kappaletta on arvosteltu naista esineellistävänä: siinä muun muassa verrataan naista jeeppiin, joka halutaan piilottaa talliin ja kiillottaa.

Ecce homo -palstalla ajankohtainen henkilö kertoo rakastamastaan sukupuolesta