Yhteiskuntakritiikki: Färsaaret on ravisteleva ja ajatuksia herättävä dokumenttiyhteiskunta, joka suorittaa tasaisen varmasti kaikilla osa-alueilla ja ällistyttää maisemillaan. Se muistuttaa tarkastelijaansa asuinpaikkojen vertailemisen subjektiivisuudesta.

TEKSTI JA KUVITUS Heta Ojanperä

Dokumenttiyhteiskunta

Färsaaret. Ohjaus Tanskan kuningaskunta. Päärooleissa 100 000 lammasta. 3 vrk 7h 45min.

★★★★★

Casting: 5/5 tähteä

Färsaaret on karu paikka. Puita ei ole ja jyrkät kalliot laskevat suoraan mereen. Tilaa on valtavasti. Eeppisissä maisemissa kriitikko oli tuntea päässeensä osaksi fantasiaelokuvaa, vain rinnettä alas rynnistävät ratsujoukot puuttuivat. Casting oli onneksi laadukas: päärooliin valitut 100 000 lammasta oli sijoitettu ympäri saaria elävöittämään muuten niin kuolleet rinteet.

Vaikutti jopa siltä, että toiset 100 000 olisi hyvin voinut lisätä: turisti ei vielä kolmen päivän oleskelun jälkeen ollut saanut kuvaa lampaasta. Budjetti on kuitenkin itsehallinnollisella saariryhmällä tiukka. Fanin suureksi riemuksi muutama kiireinen pääosan esittäjä suostui laskeutumaan vuorilta kuvattavaksi.

Kolme pääosan esittäjää, jotka harmittavasti eivät vaivautuneet lähemmäs. Samaan aikaan kriitikko oli upota mutaan.

 

Kriitikko pääsi yhteiskuvaan näyttelijän kanssa.

Erikoistehosteet: 1,5/5 tähteä

Jatkuva valtamereltä puhaltava tuuli, lähes päivittäinen sade ja pilvisyys sekä viiden minuutin välein vaihtelevat sääolosuhteet eivät vastaa yleistä toivetta merenrantakohteen ilmastosta. Näkymä ei kuitenkaan ollut mustavalkoinen, mistä kriitikko oli positiivisesti yllättynyt. Färsaaret saa puolikkaan lisätähden hurjan kovasta tuulesta, koska siinä on viihdyttävää leikkiä ja se toimii kätevänä taustahuminana koko esitykselle. Ääniraidan ei aina tarvitse olla monimutkainen.

Kun erikoistehosteita vaihdetaan viiden minuutin välein, ne menettävät tehoaan. Kuvassa kolmet eri erikoistehosteet käytössä samaan aikaan.

Dialogi: 3/5 tähteä

Yksi kiinnostavimmista kliimakseista oli keskustelu färsaarelaismummon kanssa ruotsin ja fäärin kielillä. Yritys oli kova ja ilo suuri, kun viesti tarjotun aterian erinomaisuudesta saatiin lähettäjältä vastaanottajalle. Fäärin kieli muistuttaa tanskaa ja islantia, mutta oli aivan käsittämättömän vaikeaselkoista ruotsintaitoisellekin kriitikolle.

Lavastus: 5/5 tähteä

Färsaarelaiset lavastusinsinöörit ovat ihailtavan taitavia, vaikka eivät maailmanmainetta olekaan niittäneet. Niukkoja resursseja ei ole tuhlattu, vaan ne on käytetty mahdollisimman tehokkaasti ja lavastus sopikin erinomaisesti yhteiskunnan juoneen. Färsaarelaistalot ovat matalia, niiden ikkunat pieniä ja seinät paksuja. Kerrostaloja on vain muutama. Pääkaupunki Torshávn oli omakotitalovaltaisuudessaan hämmentävän laajalle levinnyt. Tilaa on ja se on hyvä käyttää: saariryhmä on noin 130 kilometriä  pitkä ja 80 kilometriä leveä. Välimatkat ovat odottamattoman pitkät, kun suoraan rinteiden tai meren poikki ajaminen ei onnistu ja tiet kiemurtelevat vuorten rinteitä ylös alas.

Pelkistetty lavastus, jossa pieni budjetti näkyy. Ympäristön ansiokas hyödyntäminen takaa kuitenkin huikean esteettinen kokemuksen.

Juoni: 2/5 tähteä

Färsaarten juoni oli kaavamainen ja useissa muissa yhteiskunnissa havaittu: voisi sitä jopa tylsäksi luonnehtia. Ihmiset opiskelevat, menevät töihin, perustavat perheen, jäävät eläkkeelle ja kuolevat. Färsaarelaiset tekevät ahkerasti lapsia: toisin kuin valtaosassa länsimaita, orgaaninen väestönkasvu on positiivista ja vuosittain syntyy yli 600 vauvaa.

Yhteiskunta on kuitenkin turvallinen. Ihmiset tuntevat toisensa ja tervehtivät toisiaan niin baarissa, kaupassa kuin lentokoneessa. Pohjoismainen turvaverkko on tavallistakin tiukempi, kun julkisen päivähoidon ja koulutuksen lisäksi myös sukulaiset ja ystävät ovat tarvittaessa apuna esimerkiksi lastenhoidossa. Toisaalta pienessä yhteiskunnassa piirit ovat pienet, juorut leviävät nopeasti ja esimerkiksi oman alan asiantuntijoiden seuraa voi olla vaikea löytää.

Leikkaus: 4/5 tähteä

Färsaarille on leikattu kaksi meren alittavaa ajotunnelia, kolmas on rakenteilla ja neljäs suunnitteilla. Kuten kaikki muukin saarilla, ne ovat halpoja, mutta toimivia. Ne on tehty yksinkertaisesti louhimalla kallioon tunneli, laittamalla asfaltti ja asentamalla lamput. Resursseja ei tuhlata, mutta 4000 ihmisen asuttaman saaren yhdistäminen tieverkkoon nähdään silti arvokkaana.

Musiikki: 3/5 tähteä

Färsaarelaismusiikki on skandinaaville yllätyksetöntä raskasta metallia. Se sopi esityksen taustamusiikiksi noin 15 minuutiksi, ja sitä seurasi monen tunnin suomalaisten juomalaulujen soitto.

Färsaaria voi suositella kaikille, jotka pohtivat, miten kukaan voi elää Kehä 1:n ulkopuolella. Kun perustarpeet on tyydytetty, hyvää elämää löytyy kummallisista paikoista.