Ehtymätön tiedonlähde, moninkertainen viestinnän pääsykoekirja Mediayhteiskunta poistui keskuudestamme nuoruutensa voimissa Politiikan ja viestinnän koulutusohjelman varmistuttua keväällä 2016.

Muistosanat: Tuomas Heikkilä & Juho Härkönen

Mediayhteiskunta syntyi tiedotusopin ja viestinnän professorien Janne Seppäsen ja Esa Väliverrosen aivoituksista 2010-luvun taitteessa. Kasvuvuotensa Werner-Söderströmin kustannusohjelmassa viettänyt teos valmistui lopulta Vastapainolta ja laivattiin hyvin varustetuille jälleenmyyjille Tallinnan Raamatutrükiojan tuotantolinjalta painotuoreena vuonna 2012.

Tiheään alleviivatuissa Kaisa-kirjaston kokoelmakappaleissa voi grafiitin alta tuntea vieläkin Mustamäen keväisen heinän tuoksun.

Mediayhteiskunnan suurimmat saavutukset tulivat kasvatustehtävissä. Pääsykoekirjana 2013–2016 Mediayhteiskunta kulki tuhansien lupaavien käsien kautta ja inspiroi kokonaista viestinäsukupolvea.

Mediayhteiskunnan elämäntyö oli siirtää taipuisa ilmiölähtöisyytensä nuorisolle turhaa teoriapitoisuutta välttellen. Sen kuvaileman mediamaiseman pitkä häntä loikin pirstutuneista julkisuuksista tiiviin kuvitellun yhteisön, jonka symbolista pääomaa kierrätettiin monissa strategisissa rituaaleissa ja symboliseen astuessa yhä uudelleen ja uudellen – välillä suoraan päin seinää.

Läheisilleen Mediayhteiskunta oli kuitenkin opskelujenmittainen matkatoveri, joka tarjosi panoksensa lähdekirjallisuudesa johdantokurssien esseistä kiiteltyihin kandidaatintutkielmiin asti. Sosiaalisena tunnettu teos keräsi sivuilleen niin suuren määrän hyvänpäivän tuttuja, merkittäviä teoreetikkoja ja moninaisia aihealueita, ettei niitä koskaan saatu koottua asiasanaluetteloksi.

Mediayhteiskunta oli loppuun asti utelias elämälle, ja kartutti tietoaan länsimaisista filosofeista valtageometriaan ja radikaalin potentiaalin tukahduttamisen teorian kautta hybridiin mediaekologiaan ja emotionaaliseen realismiin.

Tekijät ja opiskelijat muistavat Mediksen lempeänä luonteena, joka ei koskaan suhtautunut itseensä liian vakavasti. Hänellä oli aina kasku tai kaksi kerrottavanaan, ja kepeä leikinlasku Arabikevään polttoitsemurhista tai Roger Federerin miehisyydestä auttoivat myös vaikeiden hakukeväiden yli.