Huonot kirjalliset johdannot aiheeseen ovat kiusallisia. Sellaisen tekeminen on noloa ja lukijalle tai kuulijalle piinallista. Hyvän johdannon tekeminen olisi vaivalloista eli se tuottaisi kiusaa. Sanalla sanoen, se olisi kiusallista.

TEKSTI Joona Raudaskoski

Epäonnistunut tai huono hengentuote ei kuitenkaan ole välttämättä haitallinen. Kiusallinen hammaskipu sen sijaan on. Useimmiten se johtuu myös kiusallisen huonosta hammashygieniasta. Se aiheuttaa kiusaa myös muille kiusallisen pahan hajuisella hengityksellä.

Mutta mikä olisi julkista rakkaudentunnustusta kiusallisempaa? Siispä: Rakastan sinua suomen kieli. Rakastan kaikkia yllättäviä merkityksiäsi ja niiden mahdollistamia asiattomia heittoja.

Katso lisää kaksimielisyyksiä osoitteesta kielitoimistonsanakirja.fi. Asiattomasta puhu ajatushautomo Liberan tutkimusjohtajaksi vastikään valittu VTT Heikki Pursiainen Tuomas Heikkilän haastattelussa.

Groteskin Kielen päällä -palstalla päätoimittaja pohtii numeron teemaa suomen kielen näkökulmasta. Jos et saanut käsiisi painettua lehteä, älä huoli! Kaikki jutut ilmestyvät myös verkossa.