Teksti: Vilma Ikola ja Roosa Kontiokari

 

  1. Melkein tiedettä, ihan vaan pienellä twistillä
   Terveyskirjasto Duodecimin määritelmän mukaan uskomushoidoiksi lasketaan kaikki hoitomenetelmät, jotka eivät perustu tieteelliseen tutkimukseen. Skepsis ry määrittelee pseudotieteen tieteellisenä esitetyksi opiksi, joka ei kuitenkaan oikeasti täytä tieteen vaatimuksia.
  2. Ehkä uskon, ehkä en
   Vuoden 2016 Tiedebarometrin mukaan skeptisimmin suhtaudutaan astrologiaan, jota pitää luotettavana vain 13 % suomalaisista. Luontaislääkkeiden ylivertaisuuteen luottaa 19 %, homeopatiaan 25 %, telepatiaan 26 % ja kansanparantajiin jopa 40 % maamme väestöstä.   
  3. Muutama hörhö, usko jo
   Tilastokeskuksen vuoden 2014 työssäkäyntitilaston mukaan ammattiluokkaan 5161 Astrologit, ennustajat ym. kuului yhteensä vain 7 yrittäjää. Syytä huoleen ei kuitenkaan ole. Ennustajia riittänee Suomessa kaikille, sillä suurin osa tekee töitä sivutoimena, toiminimellä tai pimeänä.
  4. Ammattina selvänäkijä
   Haaveena ura ammattiennustajana? Valon Sydän ry:n selvännäkijäkoulutus kestää 13 kuukautta ja maksaa yhteensä 1560 euroa. Tämä koulu ei kuitenkaan ole tarkoitettu ummikoille. Edeltäviksi opinnoiksi vaaditaan hyväksytysti suoritetut Oman Voiman Avaimet, Energiahoito I ja Energian selvänäköinen lukeminen -kurssit, jotka maksavat yhteensä 340 euroa. Pätevyyden hinnaksi tulee siis 1900 euroa.
  5. Enkelihoitoon ei tule valtion rahaa
   Tiedustelimme enkeli- ja yksisarvishoitajakoulutuksia tarjoavalta Valkoisen liekin voimalta, kuuluvatko heidän koulutuksensa opintotuen piiriin. Vastaukseksi saimme sähköpostiimme linkin yhteydenottosivulle, jonka kautta on mahdollista lunastaa vastaus 1–2 kysymykseen 8 eurolla. Groteskilla ei valitettavasti ollut varaa suorittaa tiedustelua loppuun.  
  6. Työn raskaan raatajat
   AstralTV.fi -sivuston omistaa Londur Oy, jonka liikevaihto oli vuonna 2015 1,3 miljoonaa euroa. Henkimaailman kanssa viestiminen ei kuitenkaan lyö kaikilla leiville: Suomen johtavien enkelihoitajien ja unitulkitsijoidenkin bruttotulot jäävät alle 20 000 euroon. Ei liene siis ihme, että erästä unientulkintakoulutuskeskusta ja kouluttajan asuntoa rakennetaan Tenoon talkoilla, joissa talkoolainen maksaa 100 euroa viikossa ruoasta ja majoituksesta.
  7. “Kuluttaja soitellut tv:ssä mainostetulle ennustajalle, nyt pelottaa mihin sotkeentunut…”
   Kuluttaja- ja kilpailuvirasto on vastaanottanut viimeisen kolmen vuoden sisällä yhteensä 40 ennustamiseen ja astrologisiin palveluihin liittyvää valitusta. Valitukset käsittelevät lähinnä haavoittuvassa asemassa olevien henkilöiden hyväksikäyttöä, valheellisten tietojen levittämistä sekä harhaanjohtavaa palveluiden hinnoittelua.
  8. Kova duuni on rahaa
   Puhelu Astral-TV:hen, jonka asiantuntijat lupaavat muun muassa kirousten poistoa ja raha-asioiden setvimistä (kuitenkin vain viihdetarkoituksessa), maksaa 3,56 €/min + pvm (myös jonotus on maksullista). Valkoisen liekin voiman puhelimitse tehtävät ryhmäkaukohoidot maksavat 30–120 euroa hoidon tyypistä riippuen.
  9. Henkimaailman jokapaikanhöylät
   Jos perinteinen lääketiede ei kolahda, Suomessa pääsee hoitamaan vaivojaan myös muun muassa magneetti-, reiki-, enkeli- ja yksisarvishoidoilla, homeopatialla sekä vyöhyke- ja väriterapialla. Tilastokeskuksen toimialaluokituksessa näiden palveluiden tarjoajat luokitellaan toimialaluokkaan 96090 Muualla luokittelemattomat henkilökohtaiset palvelut, johon luetaan mukaan myös seksi- ja seuralaispalvelut. Monet henkimaailman ammattilaiset toimivat kuitenkin laaja-alaisemmin usealla alalla. Esimerkiksi ennustuspalveluita tuottava Martidos Oy toimii Kauppalehden tietojen mukaan lisäksi sijoitus-, kehitys- ja rahoitusyhtiönä ja harjoittaa toimisto- ja hallinnollisten palvelujen tuottamista, vuokrausta, välitystä ja kauppaa sekä liikkeenjohdon, sijoitustoiminnan, hallinnon ja markkinoinnin koulutusta ja konsultointia. Edelleen yhtiön toimialana on koti- ja ulkomaisten kiinteistöjen, asunto-, kiinteistö-, loma- ja peliosakkeiden, osuuksien ja oikeuksien omistaminen, hallinnointi, osto, myynti ja vuokraus sekä rakentamis-, rakennuttamis-, saneeraus-, maanrakennus- ja maansiirtotoiminta mukaanlukien lämpö-, vesi-, ilmastointi- ja sähköasennustyöt. Yhtiö voi harjoittaa arvopaperikauppaa; isännöintitoimintaa; kiinteistö- ja siivouspalvelutoimintaa; perinteistä ja sähköistä kustantamis-, julkaisu- ja painamistoimintaa; mainos- ja mediavälitystä; automaattiseen tietojenkäsittelyyn liittyvää tietokone- ja tietojenkäsittelypalvelutoimintaa sekä ohjelmointi- ja atk-suunnittelupalvelua; majoitus- ja ravitsemistoimintaa; kuljetus- ja tilausliikennetoimintaa; taide-, sijoitus- ja keräilyesineiden valmistusta, välitystä ja kauppaa sekä edellisiin liittyvää alan koulutusta ja konsultointia. Lisäksi yhtiö voi harjoittaa rakennustarvikkeiden, rakennusten valmisosien, rakennustyökoneiden, sähkötarvikkeiden, tietokoneiden, atk-laitteiden ja -tarvikkeiden sekä ohjelmistojen, konttorikoneiden, toimistotarvikkeiden, kulkuneuvojen, koneiden, laitteiden, metallien ja metallituotteiden, hyöty- ja viihde-elektroniikan, optisen- ja valokuvausalan tuotteiden, metsäteollisuustuotteiden, huonekalujen ja sisustusalan tuotteiden, tekstiilien, vaatteiden, jalkineiden, nahka-, kumi-, muovi- ja lasituotteiden, kemikaalien ja kemiallisten tuotteiden, kultasepäntuotteiden, painotuotteiden, pelien, soitinten, leikkikalujen, urheiluvälineiden, vapaa-ajanvarusteiden, puutarha-alan tuotteiden, elintarvikkeiden ja luontaistuotteiden valmistusta sekä edellisiin liittyvää maahantuontia ja maastavientiä, agentuuri- ja tradingtoimintaa, tukku- ja vähittäiskauppaa, leasingtoimintaa, tarvike- ja varaosakauppaa, korjaus- ja huoltotoimintaa samoin kuin alan koulutusta ja konsultointia. Edelleen yhtiön toimialana on neuvonta-, tiedotus-, viihde- ja markkinointipalvelujen tuottaminen ja myyminen.
  10. Kokeillaan somen voimaa…
   2. lokakuuta 2017 Valkoisen liekin voimalla oli 19 636 Facebook-tykkääjää. Suljettuun “Valkoisen liekin voima – kohti sisäistä rauhaa” -ryhmään kuului 3982 käyttäjää luvun kasvaessa jatkuvasti. Ryhmässä muun muassa keskustellaan hoitojen sivuvaikutuksista, ollaan kiitollisia, rakastetaan toisia ja jaetaan kuvia enkelihavainnoista (tai tahroista linsseissä).
  11. Jos ei sauna, terva ja viina auta, niin…
   Groteskin toimitus konsultoi kaukoparantajalta apua migreenin hoitoon. Anonyymin parantajan mukaan migreeniä hoidettaessa on ensin tutkittava aivojen tila ja sen jälkeen suoritettava puhelimitse kaukoparannuksia, jotka maksavat 70 euroa tunnilta. Vertailun vuoksi tavallisimmat migreenilääkkeet maksavat euron tabletilta.
  12. Rikkaat idiootit ottakkee yhteyttä!

 

Jos oman astraalikehon parannus ei riitä, kysy reippaasti lisätietoja paikalliselta hörhöltäsi! Monet enkeliparantajat ilmoittavat hoitavansa kuntoon myös kisumirrit ja mustit.