Les Millsin sanotaan tehneen ryhmäliikunnalle sen, minkä McDonald’s teki hampurilaisille. Se on maailman suurin tavaramerkittyjen harjoitusohjelmien tuottaja.

”Valmiina? Ykköset jäljellä! Taistele!” Ryhmäliikuntaohjaaja kannustaa ja laskee hauiskääntöjen viimeiset toistot ääneen: ”Neljä – kolme – kaksi – yksi!” Mustat levytangot nousevat ja laskevat mahtipontisen Up in the Air -kappaleen tahtiin. Treeni on tuttu noin 15 000 kuntokeskuksen asiakkaille yli 80 maassa, ja se on nimeltään BodyPump 88.

Maailmanlaajuinen menestystarina

Les Mills on uusiseelantilainen franchising yritys, jonka juuret ulottuvat olympiaurheilija Leslie Roy ”Les” Millsin ja hänen vaimonsa vuonna 1968 Aucklandiin perustamaan kuntosaliin. Ajatuksena oli tarjota mahdollisuus kuntoharjoitteluun muillekin kuin ammattiurheilijoille. Myöhemmin pariskunnan poika Phillip Mills kehitti perheyritykseen ryhmäliikuntatunteja, esimerkiksi levytankoja hyödyntävän Pumpin.

1997 perustettiin tuntiohjelmien kansainväliseen levitykseen pyrkivä Les Mills International. Sen ensimmäinen lippulaiva oli Pumpin seuraaja BodyPump.

Se on yhä suosituin ohjelma, mutta Les Millsin tarjonnasta löytyy konsepteja voimaharjoittelusta tanssillisiin tunteihin ja kehonhuoltoon: BodyStep, BodyCombat, BodyBalance, SH’BAM, CXWorx… Les Mills on alusta lähtien pyrkinyt luomaan oman vastineensa kaikkiin ryhmäliikunnan trendeihin, joten esimerkiksi viimeisin lanseeraus GRIT Series perustuu uusimpaan ilmiöön, korkeatehoiseen intervalliharjoitteluun.

Standardisoidut vetäjät

Tehokas on myös Les Millsin organisoima järjestelmä ohjaajiensa kouluttamiseksi. Saadakseen oikeuden vetää tiettyä tuntia ohjaajien tulee osallistua kaksipäiväiseen koulutukseen. Virallisen lisenssin saa sitten, kun on kuvannut pitämänsä tunnin videolle ja saanut siitä hyväksyvän arvion Les Millsiltä.

Ohjauskokemusta ja liikuntatietoutta tärkeämpää on oikeanlainen persoonallisuus, sillä tunteja vedetään pääosin salin edessä, kasvot asiakkaita kohti. Ohjaajan vastuulla on innostaa liikkujia yhä uudestaan saman treenin pariin, sillä Les Mills luo jokaiseen tuntikonseptiin uuden ohjelman kolmen kuukauden välein. Tällöin ohjaajille järjestetään jatkokoulutuksia kaikissa maissa, ja lisäksi jokainen saa koreografian sekä dvd:llä että vihkoon kirjattuna.

Persoonatonta, mutta globaalia

Palveluiden on perinteisesti ajateltu olevan globaalin standardisoinnin ulottumattomissa, mutta Les Millsin luoma järjestelmä osoittaa, miten jopa kehon liikettä voidaan tuottaa keskitetysti ja kopioida ympäri maailmaa.

Tampereen yliopiston tutkimushankkeessa Les Millsin koreografioita analysoinut Jaana Parviainen kritisoi niiden tukahduttavan kyvyn luovaan, itseohjautuvaan liikkeeseen ja todelliseen vuorovaikutukseen. Ohjaajien tulee pysyä omalla paikallaan ja musiikin tahdissa, mikä estää esimerkiksi antamasta henkilökohtaista neuvontaa yhdelle asiakkaalle.

Standardoinnin ansiosta kuntokeskukset ja asiakkaat kuitenkin tietävät mitä saavat. Toisaalta myös liiankin hyvin, sillä konseptit määrittelevät jopa sen, mitä milläkin tunnilla pitäisi tuntea. Les Mills on jopa tavaramerkinnyt ”ryhmäefektin” brändinsä perustaksi.

Se on “Se mieletön flow ja tekemisen meininki, joka porukasta huokuu, kun kaikki antavat parhaansa”, kuten ryhmäliikuntaohjaaja Jenni Salo tuntien parhaita puolia kuvailee.

Les Mills on yhteisön tarina.

Juttua varten on haastateltu liikunta-alan yrittäjää Jenni Saloa, joka on ohjannut Les Mills -tunteja vuodesta 2008. Lähteenä on käytetty myös Jaana Parviaisen tutkimusta ”The standardization process of movement in the fitness industry: The experience design of Les Mills choreographies” (European Journal of Cultural Studies, 2011).