Värit ovat latautuneet valonsäteillä ja kulttuurisilla merkityksillä. Havainnoimme näitä väreileviä symboleita tietoisesti ja tiedostamatta. Kun Yhdysvalloissa kongressiedustajat ovat pukeutuneet yhdessä kokovalkoisiin asuihin, on se ollut viesti naisten solidaarisuudesta sekä tuesta naisten kohtaamille ongelmille. Väreillä tehdään politiikkaa, ilmennetään kulttuuria ja toistetaan historiaa.

Symboliikka tosin ei ole universaalia. Siinä missä läntisessä maailmassa valkoinen on ollut muun muassa suffragettien tunnusväri, Kiinassa ja Kambodžassa valkoiset asut olisivat pikemminkin kuuluneet kuoleman jälkeiseen suruaikaan kuin poliittiseen julistukseen taistelusta, jota naiset ovat tasa-arvon saavuttamiseksi käyneet.


Taivas heijastuu yhtä äärettömänä kuin sinisen merkitykset. Väri on rauhoittava, luotettava ja kuninkaallinen, mutta myös alakuloinen. Värin historia itsenäisesti nimettynä sävynä on kuitenkin lyhyt. Sininen on viimeisimpiä länsimaissa nimettyjä värejä, ja monissa kielissä vihreää ja sinistä on kuvattu samalla sanalla.

Esimerkiksi japanin kielessä sinisestä ja vihreästä käytettiin pitkään samaa sanaa, eikä väreillä ollut erillisiä merkityksiä kulttuurissa. Vasta toisen maailmansodan jälkeen kouluissa alettiin opettaa vihreästä itsenäisenä värinään. Värien merkitykset limittyvät edelleen kielessä: esimerkiksi puiden vehreitä lehtiä kuvaillaan sinisestä juontuvalla sanalla. Sinisen ja vihreän lomittuminen kielessä liittynee värisävyjen samankaltaisuuteen.

Nykyisin länsimaissa sinistä pidetään maskuliinisena värinä, ja jo parikuiset poikavauvat puetaan vaaleansinisiin potkupukuihin. Väri on kuitenkin alkujaan ollut naisellinen, ehkäpä johtuen sen kytköksestä seesteiseen, sinikaapuiseen Neitsyt Mariaan. Sittemmin värin merkitys on muuttunut vähitellen.

Toisen maailmansodan jälkeisessä vauvabuumissa sininen vakiintui miehekkääksi, kun valmistajat keksivät käärivänsä enemmän tuottoja myydessään sukupuolitettuja vaatteita. Olisikin sinisilmäistä ajatella, että värit olisivat vapaita kapitalismin kouralta.


Violetti tuoksuu ylevän mystisesti suitsukkeilta. Väri symboloi kuninkaallisuutta ja rikkauksia sekä pitää sisällään kunniaa, hengellisyyttä ja henkisyyttä. Afrikassa violetit vaatteet vihjaavat ylellisyydestä, vaikka toisaalta violettia pidetään ”uutena mustana” eli pukeutumisen arkivärinä. Myös viisaus ja intohimo yhdistetään purppuraan. 

Aasian maissa violetti on kuulunut ylämystölle. Väri kietoutuu voimaan, yltäkylläisyyteen sekä toisaalta myös fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiin. Esimerkiksi Japanissa tavallinen kansa ei entisaikoina käyttänyt violetteja vaatteita, sillä värin valmistaminen oli kallista. Japanin kielessä violetti onkin aikoinaan toiminut synonyymina yläluokalle. Vielä tänäkin päivänä vain korkeimmassa arvossa olevat buddhalaiset munkit saavat pitää yllään violettia kaapua.

Violetti tuoksuu ylevän mystisesti suitsukkeilta. Väri symboloi kuninkaallisuutta ja rikkauksia sekä pitää sisällään kunniaa, hengellisyyttä ja henkisyyttä.

Kunniallinen violetti yhdistää Brasiliaa ja Thaimaata erityisellä tavalla: molemmissa maissa väri on kuoleman ja suruajan symboli. Yhdysvalloissa violetin kunniakkuutta symboloi sotilaspalkinto Violetti sydän, jonka presidentti jakaa maan armeijan palveluksessa loukkaantuneille tai menehtyneille. Kunnia liittyy myös hurskauteen ja uskoon, joihin kiinnittyvän merkityksen violetti erityisesti kristillisissä kirkoissa saa. Liturgisesti violetti on katumuksen, parannuksen ja odotuksen väri. 

Vaara, veri, vallankumous. Rakkaus. Punainen vavisuttaa, hallitsee. Paloauto pomppaa esiin kaupungin harmaudesta, julkimo erottuu astellessaan punaisella matolla. Vaikka värien merkitykset muovautuvat eri polkuja kulttuureissa, punainen herättää voimakkaita reaktioita ympäri maailmaa.


Punaisen näkeminen on vihaista, väkivaltaista. Toisaalta sydän pumppaa verenpunaisena elämää ihmiseen – punainen hehkuu elinvoimaa. Se viittaakin muun muassa hedelmällisyyteen ja rakkauteen. Esimerkiksi hindulaisessa perinteessä naimisissa oleva nainen pitää tyypillisesti otsassa punaista bindiä eli pistettä. 

Kiinassa punainen on onnen ja menestyksen väri, sillä jo antiikin ajoista se on liitetty itsevarmaan, rohkeaan ja vahvaan elementtiin, tuleen. Punainen värittää monia juhlintoja, esimerkiksi morsiamen pukua hääjuhlassa ja uudenvuoden kunniaksi jaettavia rahan tuoksuisia lahjakirjekuoria. Punainen onkin ollut läsnä Kiinassa paljon kommunismia pidempään.

Punaisen näkeminen on vihaista, väkivaltaista. Toisaalta sydän pumppaa verenpunaisena elämää ihmiseen – punainen hehkuu elinvoimaa.

Punainen on ollut kumouksellinen jo Ranskan vallankumouksesta 1789 asti, jolloin värillä symboloitiin martyyrejä. Myöhemmin punainen on liehunut lipuissa myös muun muassa Euroopan hullun vuoden aikaan 1848.

Kommunistisen punaisen ajatellaan symboloivan työläisten verta. Punaisella on kuitenkin ollut erityinen paikka Venäjällä jo ennen vuoden 1917 vallankumouksia, sillä venäjän kielessä punainen ja kaunis olivat sama sana. Sanat kulkevat nykyvenäjässä edelleen käsikkäin sekä kielitieteellisesti että äänteellisesti. 


Oranssi iskeytyy verkkokalvoille. Golden Gaten silta on punertavan oranssi, jotta laivat erottavat sen San Franciscon lahden sumussa, ja saman lahden aalloissa keikkuva loistaa kauas pelastusliiveissä. Kirkkaan oranssin metron 1970-luvulla suunnitelleet Antti Nurmesniemi ja Börje Rajalin puolestaan halusivat tuoda Helsingin harmauteen aurinkoa.

Räväkkä väri vavisuttaa. Se herättää välittömästi huomiota ja vahvoja tunnereaktioita – toisaalta oranssi varoittaa, toisaalta riemastuttaa. Valon spektrillä oranssi asettuu punaisen ja keltaisen välille.

Sävyä kuvattiinkin muinoin kelta-punaiseksi ennen appelsiinin rantautumista Aasiasta Eurooppaan portugalilaisten kauppiaiden matkassa 1500-luvulla. Appelsiinipuiden mukana värin nimi juurtui moneen eurooppalaiseen kieleen.

Mehukkaan maun lisäksi oranssilla on pyhiä vivahteita. Sävy on erityisen merkityksellinen monissa aasialaisissa uskonnoissa. Kungfutselaisuudessa se kuvaa muutosta, buddhalaisuudessa valaistumisen ylintä tasoa.

Hindulaisuudessa oranssi edustaa tulta ja rituaalista puhdistautumista. Kiinassa ja Intiassa värin nimi juontuu kalliista väriaineesta ja mausteesta, sahramista, mikä korostanee värin arvokkuutta. 


Kiinassa keltaista on historiallisesti pidetty kauneimpana ja arvokkaimpana värinä. Qing-dynastian aikaan väri edusti vain ja ainoastaan keisaria, kaikilta muilta keltainen oli kielletty. Harvinainen kunnia oli vastaanottaa keisarillinen keltainen takki, joka symboloi vapautta ja sankaruutta.

Länsimaissa keltaisuus on päinvastaisesti liitetty pelkuruuteen: englanniksi pelkuria voi ikävästi kutsua sanalla ”yellow-bellied”. Saksassa keltaisella on kateudesta puhuva merkitys, minkä vuoksi maan lipun alareunan väri ei suinkaan ole keltainen, vaan kultainen (Schwarz-Rot-Gold).

Jos optimismi olisi väri, saisi sekin todennäköisesti keltaiset vaatteet.

Laajemmin väri on positiivisena pidetyn auringon symboli. Aurinkoisuudessa on lämpöä, onnellisuutta, iloa ja toivoa, jota keltaiset sadetakitkin viestittävät ultrabrasti keskellä kalseaa päivää. Jos optimismi olisi väri, saisi sekin todennäköisesti keltaiset vaatteet. Keltaisia vaatteita löytyy myös äitiyspakkauksista, sillä väri ei ole yhtä sukupuolittunut kuin punainen ja sininen, kaksi muuta pääväriä.

Kaikessa iloisuudessaan keltainen voi aiheuttaa turhautumista, vihaa ja vauvan itkua. Väri heijastaa paljon valoa, joten keltainen on fysiologisesti silmälle väsyttävä. Tästä syystä keltainen on väreistä kaikkein näkyvin, mikä selittää, miksi New Yorkin taksit, liikenteen hirvivaroituskyltit ja supermarkettien logot ovat juuri keltapohjaisia. Ilon lisäksi keltainen symboloi varovaisuutta ja vaaran tuntua.


Luonto, onnekkuus, turvallisuus, tuoreus, kokemattomuus ja kateus. Näistä merkityksistä on vihreä tehty. Vihreästä toiminnasta eli ympäristötietoisuudesta viestii vihreä kierrätysmerkki, ja vihreä neliapila tuo onnea – ilmeisesti muille paitsi keskustalle. Joitakin väri rauhoittaa psykologisesti, toiset ovat vihreitä kateudesta, ja osa tarvitsee vihreää – eli dollareita.

Kiinassa miehillä ei näe vihreitä hattuja, sillä tämä viittaisi vaimon tehneen aviorikoksen. Idässä vihreä symboloikin uskottomuutta, mutta samalla myös korkeaa arvostusta nauttivia henkilöitä, nuoruutta, hedelmällisyyttä ja uutta elämää. Merkitykset kumpuavat vehreän luonnon symboliikasta.

Indonesiassa vihreä on kielletty väri, sillä eläväisen myytin mukaan Etelämeren kuningatar hukuttaa vihreäpaitaiset mukanaan mereen.

Vihreää pidetään hedelmällisen elämän värinä myös Lähi-idässä. Väri liitetään lisäksi onneen, moninaisesti ymmärrettävään rikkauteen sekä perinteisesti islaminuskoon. Vihreä väri näkyykin useissa lipuissa uskonnon symbolina. Sen sijaan Meksikossa vihreä on maan kansallisväri, joka kuvastaa itsenäisyyttä.

Indonesiassa vihreä on kielletty väri, sillä eläväisen myytin mukaan Etelämeren kuningatar hukuttaa vihreäpaitaiset mukanaan mereen. Myytissä piilee loogisuus, sillä vihreitä vaatteita on haastavaa bongata merestä tai viidakon vehreydestä. Samasta viidakon vaarallisuuteen liittyvästä syystä Etelä-Amerikassa vihreää pidetään kuoleman värinä. 

Musta enkeli, musta mieli, musta lista, musta huntu. Mustasta väristä välittyy negatiivisia mielikuvia kielen kautta. Väri, joka imee värispektrin kaiken valon, edustaa lähes kaikkialla maailmassa kuolemaa, pahuutta, sairautta ja huonoa tuuria.

Kirkossa liturgista mustaa väriä käytetään Jeesuksen ristiinnaulitsemispäivänä pitkäperjantaina. Mustaan verhoudutaan yhä suruaikana, vaikka käytäntö on ennen ollut vielä mittavampi. Täydentävästi muinaisessa Egyptissä ja nykyisin Lähi-idässä musta edustaa surun ja kuoleman lisäksi myös uudelleensyntymistä.

Kuoleman lisäksi mustalla on kuitenkin myös monia muita merkityksiä. Afrikan kulttuureissa musta on liitetty ikään, tarkemmin täysi-ikäisyyteen ja sen tuomaan kypsyyteen, sekä maskuliinisuuteen. Länsimaissa mustaa pidetään sivistyneisyyden ja siihen liittyvän asiallisuuden värinä.

Virallisiin tilaisuuksiin pukeudutaan pikkumustaan mekkoon tai mustaan pukuun. Kokomusta asu luo pukeutumisohjeiden mukaan tyylikkään, määrätietoisen, ajattoman ja menestyneen kuvan. Kaiken lisäksi mustat vaatteet hoikentavat, kuten mainoslauseet niin usein muistuttavat.


Lumessa kaikuu värisävyjen sinfonia, sillä valkoisessa valossa yhdistyvät kaikki spektrin värit. Väri tuo nenään sairaalan steriilin hajun, ja kulttuurillisesti valkoinen heijasteleekin melko universaalisti puhtautta. Kulttuurista riippuen puhtaus näyttäytyy niin viattomuutena kuin kuolemana.

Valkoinen on myös suremisen väri, sillä esimerkiksi Kiinassa ja Kambodžassa se liitetään kuolemaan. Kummassakin valtiossa vaikuttaa buddhalaisuus, jossa uskotaan jälleensyntymiseen. Pukeutumalla valkoisiin suruvaatteisiin vainajan perhe haluaa tukea jälleensyntymistä, maallisen elämän taakasta vapautumista, puhdistumista. 

Valkoinen symboloi lisäksi hyveellisyyttä ja uhrausta. Kristinuskossa valkea kyyhky on Pyhä henki, ja elämänsä uhrannut Jeesus on sonnustautunut valkoisiin kaapuihin. Morsian pukeutuu neitseelliseen, norsunluun väriseen leninkiin perinteestä – vaiko sittenkin korostaakseen siveyttään?

TEKSTI: Lotta Kivelä ja Anni Rossi

KUVAT: Sanna Antila