Laitat videokasetin pyörimään. Odotat lempielokuvasi pamahtamista televisioon, mutta sen sijaan näyttöön ilmestyy inhokkimainoksesi. Raflaavan musiikin ja välkkyvän näytön saattelemana näkyy teksti ”You wouldn’t steal a car…”.

No, I wouldn’t. But I’d download one if I could!

Videon alussa näkyvän mainoksen pyrkimyksenä oli saada nuoret pois netistä lataamasta laittomia sisältöjä, kuten musiikkia. Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen vuonna 2012 tekemän tutkimuksen mukaan 15-16 -vuotiaiden yleisimmät rikokset liittyi laittomaan lataamiseen, ja 71% nuorista oli ladannut vuoden aikana netistä luvatonta sisältöä. Nyt tutkimukseen osallistuneet ovat 20-21 vuotiaita rikollisiin saattaa siis kuulua paras kaverisi tai ainejärjestösi vastuullisin henkilö.

Luvaton lataaminen oli yksi niistä rikoksista, joiden tiedettiin olevan laitonta, mutta joita jokainen silti päätyi tekemään. Vuonna 2010 Elisan toiminnanjohtaja totesi Ylen uutisissa heidän verkkopalveluistaan kolmasosan menevän sisältöjen lataamiseen netistä. Aikana, jolloin netinkäytön laittoman ja laillisen toiminnan rajat olivat vasta muotoutumassa, oli vallitseva ajatusmaailma, ettei netissä olevasta sisällöstä tarvitse maksaa. Toiminnan sallittavuuden illuusio syntyi siitä, ettei kukaan ollut näkemässä tilannetta. Miten voisin ikinä jäädä kiinni?

Luvattoman lataamisen yleisyydestä huolimatta missään ei ollut selkeää opasta siihen, miten lataaminen toimii (johtuen siitä, että puuha oli laitonta). Ohjeet kulkivat huhuina kaveriporukoissa ja niitä selvitettiin googlaamalla ja kyselemällä keskustelufoorumeilla.

Esimerkiksi 23. helmikuuta 2008 nimimerkki keje44w pyysi apua lataamiseen Suomi24- keskustelufoorumilla: ”Mulla on ongelmana se että en saa ladattua musiikkia limewire-ohjelmasta mp3 soittimeeseeni..ohjelman saan näkyviin, mutta musiikkia en..voisko joku auttaa??? haluaisin yksityiskohtaiset ohjeet tai saako ne joltain sivulta netistä?Vastaukseksi käyttäjä Ogopogo ilmoitti ottavansa yhteyttä virkavaltaan.  

Monissa kodeissa pidettiin hiljainen hetki vuonna 2010, kun Limewire, yksi suosituimmista vertaisverkoista, tuomittiin Yhdysvalloissa tekijänoikeusrikkomuksista ja sivuston toiminta loppui. Laittomat lataukset kääntyivät laskuun, kun keksittiin Spotifyt, Netflixit ja muut lailliset keinot sisältöjen helppoon löytämiseen ja hyödyntämiseen, vaikkakin lataamista vertaisverkon kautta tehdään edelleen.

Pahimmille nostalgiannälkäisille kuitenkin tiedoksi, että Limewiren suljettua sivustoa kunnioittamaan on tehty LimeWire Pirate Edition. Sen saa edelleen ladattua, mikäli haluaa muistella vanhoja, hyviä ja kiellettyjä aikoja.

Teksti: Roosa Savo