TEKSTI Martta Kallionpää

Tuntuu absurdilta käydä kondomin kimppuun saksilla. Muistan, miten yläkoulun seksivalistuksessa painotettiin, ettei edes käärettä saisi avata millään terävällä. Leikkaan kondomin pään pois ja vien sakset syntyneen rinkulaan ympärille ja napsaisen terät yhteen. Näpertelystäni tulee mieleen vinksahtanut Pirkka-niksi. Rullaan tahmaisen lateksipinnan auki suorakulmion muotoiseksi kaistaleeksi.

Olen juuri askarrellut kumisen pilluliinan, joka suojaa suuseksin aikana muun muassa kuppahaavoilta, herpesrakkuloilta ja tippurin aiheuttamalta nielutulehdukselta. Virallisemmin tätä halkaistua kondomia kutsutaan suuseksisuojaksi. Mieleenpainuvampi lempinimi voisi tosin olla paikallaan, sillä harva on edes kuullut taudeilta suojautumisesta, kun on kyse oraaliseksin antamisesta naiselle.

Institutionaalinen seksivalistus vaikuttaa tähtäävän lähinnä yksiavioisten heteroparien teiniraskauksien ehkäisemiseen. Teini-iän lääkärikäynneillä minulta kysyttiin kyllästymiseen asti, tarvitsisinko jo e-pillereitä. Kasiluokalla terveystiedon tunnilla opettajani banaanin ylle pujottaman kondomin oli tarkoitus estää raskauden lisäksi kaikki mahdolliset seksitaudit kaikessa mahdollisessa seksissä. Terveysalan ammattilaisten oletus tuntuu olevan, että naiselle annettava oraalityydytys joko skipataan täysin, tai odotetaan, kunnes kummankin osapuolen on varmistettu testeillä olevan seksitauditon.

Kun kävin fuksivuoden terveystarkastuksessa, mieleni teki iskeä nyrkkiä pöytään ja vaatia terkkarilta perusteluita sukupuolten epätasa-arvoon suuseksissä. Pidin kuitenkin pillunnuolentakysymykset itselläni. Uskoin niiden johtavan vastavuoroisesti terveydenhoitajan tekemiin kysymyksiin seksikumppanieni satunnaisuudesta, määrästä ja sukupuolesta.

Netistä löytyy onneksi asiallista tietoa ja ohjeistusta, joille ei täydy selitellä mitään. Halkaistun kondomin teko-ohjeiden lisäksi törmään monenmakuisina tarjolla oleviin käyttövalmiisiin lateksisiin liinoihin. Nettiapteekkien sijaan tuotteita on yllättäen myynnissä ainoastaan seksikauppojen pornahtavan kuvaston värittämillä sivustoilla. Käyttövalmiit suojat tulevat kalliiksi. Pakkaus, jossa on kaksi kertakäyttöistä liinaa, maksaa enimmillään miltei 14 euroa.

Netissä tavoittaa myös tavallisten talliaisten näkemyksiä suuseksisuojista. Sexwork.net -foorumilla nimimerkki Vvirtanen ilmaisee kantansa selkeästi:

”Kannattaako semmosen hutsun luona edes käydä, kuka antaa vaan jonkun helvetin muovipussin kanssa nuolla, pitääkö olla jo omat muovipussit mukana?”

Tuntuuko halkaistu kondomi tosiaan muovipussilta? Asettelen askartelemani liinan haaroväliini ja kumppanini pitelee sitä paikallaan molemmin käsin. Liukastettu lateksikaitale pysyy paikoillaan hetken räpeltämisen jälkeen melko kiitettävästi, mutta tuntuu hieman liian kapealta. Tuntoaistimuksia ohut kumi ei juuri laimenna tai häiritse. Häpyhuulet ja -karvat päätyvät kuitenkin epämukaviin ja litistyneisiin asentoihin liinan alla ja niitä täytyy asetella uudestaan aktin aikana. Lateksikaistale takertuu itseensä ja lähtee helposti kerääntymään rullalle.

Suurin pettymys on, että klitorista on lähes mahdotonta imeä. Liinan ja ihon välissä oleva ilma kerääntyy imettäessä kupiksi klitoriksen kohdalle ja imijä saa hamuttua suuhunsa vain palan kumia. Vaikka väline kokonaisuudessaan onkin melko epäseksikäs lärpäke, jonka käyttö vaatii hieman harjoittelua, suuseksi tuntuu edelleen hyvältä.

En voisi kuvitella alkavani askarrella kortsupaketin ja kynsisaksien kanssa humalaisena festariteltassa partnerini odotellessa omat sakset levällään. Epäkäytännöllisyyttäkin suurempi este käytölle on kuitenkin välineen outous ja tuntemattomuus. Jos baarista kotiiin tuodun pokan kielen eteen tai häpykummun päälle asetellaan yhtäkkiä täysin tuntematon lateksiliina, voivat reaktiot varmasti vaihdella kauhistuksesta huvittuneisuuteen. Oma testikäyttökin onnistui vasta jännityksen- ja hämmennyksensekaisten naurukohtauksien jälkeen.

Suuseksisuoja on kuitenkin tällä hetkellä ainut tapa nauttia turvallisesta suuseksiä anonyymin yhden illan jutun kanssa. Parempia innovaatioita odotellessa vähintä, mitä voin toivoa on, että kondomivalmistajat lisäisivät pakkauksen käyttöohjeisiin kohdan suuseksisuojan valmistamisesta. Tämä olisi pieni, mutta nopea ja helppo askel muovipussipillun stigman hälventämiseksi sekä kansan seksuaaliterveystietämyksen aukkojen paikkailemiseksi.