Media-ala on muuttunut paljon sitten kultaisen ysärin. Vuosituhannen vaihteessa uransa MoonTV:n juontajana aloittanut Meri-Tuuli Lindström muistelee menneitä Groteskin pyynnöstä.

Meri-Tuuli

Päädyin MoonTV:lle, koska kaverini houkuttelivat minut haastatteluun. En kokenut olevani hyvä esiintyjä, mutta menin silti – ja pääsin.

Haastatteluissa taustatyön tekeminen on tärkeää. 90-luvun lopussa kaikki tieto tuli pääosin levy-yhtiöltä, eikä mitään kaivettu huhupalstoilta. Kun työskentelin Ylellä, artistien diskografioita ei löytynyt vielä kattavasti netistä, ja kaikki haastateltavan levyt piti penkoa Ylen levyarkistosta. Jos nykyään haluan ottaa selvää jostain artistista, voin etsiä artistin tiedot ja diskografian suoraan Googlesta ja Spotifysta.

Kun aloitin työt toimittajana, en ollut vielä kovin ammattitaitoinen kirjoittaja. Työn tekeminen kuitenkin kehitti. 25-vuotiaana aloin pohtia, että jos haluan olla toimittaja loppuelämäni, pitäisi minun pystyä kirjoittamaan aiheesta kuin aiheesta. Sitä varten olisi pitänyt kouluttautua, mutta journalismin opiskelu ei kiinnostanut. Oli valittava jokin toinen juttu, ja koska olen taitava ruuanlaittaja, valitsin ruoan. Myös ruoan kautta pystyn luomaan elämyksiä.

Aloitin blogin pitämisen, koska se oli luonteva tapa pitää töissä ja kotona tekemiäni ruokajuttuja esillä. En kirjoita blogia ammattimielessä, vaan omaksi ilokseni ja silloin, kun minulla on vapaa-aikaa. Sen sijaan teen duunia tällä hetkellä esimerkiksi mainostoimistoille, ja työnantoni vaihtelevat laajasti. Voin esimerkiksi joutua toteuttamaan reseptiikan 50-vuotiaalle miehelle, joka ei osaa laittaa ruokaa.

Kenties suurin muutos media-alalla 90-luvulta tähän päivään on tapahtunut tiedonhaussa: nykyisin kaikki tieto on nopeasti kenen tahansa saatavilla. Samalla tuntuu, että ihmisten medialukutaito on laskenut hirveästi. Omassa ikäpiirissäni se on vielä hyvä, mutta esimerkiksi kavereiden vanhemmat saattavat jakaa mitä ihmeellisimpiä juttuja, kuten huonosti käännettyjä klikkiuutisia. Informaatiota on niin paljon, että kaikki eivät aina pysy mukana. Siksi on tärkeää, että toimittajat ovat kouluttautuneita ja ymmärtävät vastuunsa tietoa välittäessään.

Kuka ihmeen Meri-Tuuli Lindström?

  • Juonsi MoonTV:llä musiikki-, festari- ja ruokaohjelmia. Vuonna 2003 siirtyi Ylelle juontamaan Top40-ohjelmaa.

  • Ylen jälkeen ollut mukana useissa eri tv-ohjelmissa, mukaan luettuna Köyhät Ritarit, Huvila & Huussi, Saran ja Meri-Tuulin Metropolit sekä Junior Masterchef.

  • Toimii nykyisin ruoka-alan freelancerina eli muun muassa konsultoi ruokaohjelmia, toimii ruokatuottajana sekä suunnittelee ja toteuttaa ruokakuvauksia lehtiin ja mainoksiin.

  • Julkaisi hiljattain yhdessä kuvaaja Lauri Tammisen kanssa ensimmäisen keittokirjansa, Mökin Keittokirjan.

  • Kirjoittaa Käpy & Kantarelli -nimistä ruokablogia.


VAIN MEDIAA -palstalla ei-medialainen pohtii mediaa tai Mediaa.

Kuva: Meri-Tuuli Lindströmin arkisto